Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Да се храниш здравословно не е чак толкова сложно

по статията работи: | 29 октомври 2012 Прочитания: 5306
Гответе си и не прекалявайте с алкохола
Да се храниш здравословно не е чак толкова сложно
Източник: Photl

Всички искаме да се храним здравословно, но в някои случаи тази цел не е подкрепена дори с минимално проучване за това кое е полезно или вредно за тялото ни. Гледаме какво пише по етикетите и ако надписът възхвалява продуктът като идеален за тонуса и настроението ни, приемаме, че някой друг е свършил работата вместо нас. 


От сайта за мъже Div.bg са подбрали няколко от най-често срещаните грешки на маниаците по здравословното хранене, като ни дават и някои полезни разяснения.

 

Избягването на всякакви мазнини

 

Защо е грешно: Хранителните магазини буквално са препълнени с продукти, които са без мазнини или с ниско съдържание на такива и които сочат мазнините като основен враг на здравословния начин на живот. Да, вярно е, някои мазнини са вредни – хидрогенните мазнини, частично хидрогенните такива, обработените растителни мазнини, пържените мазнини, лошият холестерол. Има и такива, които са полезни за здравето.

 

Какво да правим: Приемайте мазнини от продукти като маслините (зехтин), ядки, авокадо, риба и зърнени култури. Тези мазнини помагат да имаме здрава кожа, коса и нокти, благоприятстват сърдечната дейност, осигуряват енергия и позволяват на тялото да се възстановява. Избягвайте само най-вредните мазнини – това означава да ограничите чипсовете и пържените картофки, например.

 

Не приемате достатъчно вода

 

Защо е грешно: Много мъже предпочитат да започват деня си с едно силно кафе, да пият газирани напитки през деня, а вечер да отпускат с няколко бири. Това не е най-лошото нещо на света, но липсата на достатъчно вода може да доведе до нервност, депресия, главоболие, умора и дори качване на килограми.

 

Какво да правим: За да разберете колко вода ви е нужна, умножете теглото си по две и разделете полученото число на 100. Числото в края на сметката са литрите вода, които трябва да приемате на ден. За един 80-килограмов мъж това е около литър и половина на ден. Може и да ви се вижда много, но нека да не забравяме, че телата ни са между 55 и 75% вода и губим от нея непрекъснато. Вземете една голяма чаша и пълнете поне 4 пъти на ден, за да сте сигурни, че не сте се обезводнили.

 

Ядете полуфабрикати

 

Защо е грешно: Проблемът с полуготовата храна е, че въпреки че ни я рекламират како диетична, тя съдържа в себе си много консерванти и стабилизатори, за да не се разваля. Освен това тя съдържа много синтетични продукти, които имат по-дълъг срок на годност, но и се усвояват и храносмилат по-трудно от организма.

 

Какво да правим: Определете поне 3 дни в седмицата, в които сами да си приготвяте домашна храна. Може просто да изпечете филе от сьомга, да си направите една богата салата или да си опечете пиле. Ако не сте по готвенето, можете да си купувате и готвена храна за вкъщи. Трябва да правите така, че да не ядете само сухи храни и такива, които сте прекарали през микровълновата печка.

 

Купонясвате прекалено често

 

Защо е грешно: Вероятно това вече ви е известно, но да се стои прекалено често да малките часове и да се поглъщат сериозни количества алкохол не е особено здравословно. Спиртните напитки дехидратират и изсмукват телата ни от витамин B, изсушават кожата и намаляват имунитета ни. Когато решите да останете след 2 часа през нощта пък, както можете да предположите, на другия ден ще чувствате умора и няма да сте пълноценни.

 

Какво да правим: Ако знаете, че ви очаква тежка вечер, направете нужната подготовка – хапнете богати на протеини храни, които да ви помогнат да абсорбирате по-лесно алкохола. Това са бобовите култури, ядките, пуешкото и свинското. Освен това безцветните напитки са за предпочитане, защото в тях има по-малко танини. Най-важното от всичко обаче е да не забравяте да пиете вода непрекъснато, докато консумирате градусови напитки. Най-големите проблеми от алкохола идват вследствие на обезводняването, затова трябва да си наваксвате. Добре е да пиете не газирани напитки или енергийни такива, а чиста вода. 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...