Когато говорим за италианска кухня, винаги споменаваме канолите. Те са един от най-традиционните десерти на страната. Може би след тирамисуто, разбира се.
Канолите най-общо казано са сладки черупки, пълнени с крем от сирене рикота. Те са хем хрупкави, хем меки и кремообразни.
Истинско кулинарно престъпление е да отидем в Италия и да не си поръчаме поне веднъж от тях.
Но за да не се налага да ходим чак до Италия( не че имаме нещо против), има и начин да опитаме този традиционен вкус у дома.
С продукти, лесно достъпни във всеки магазин, и с помощта на формички за каноли, за нула време можем да си опържим малките, вкусни десертчета.
Нужни продукти:
За канолите:
250 г пресято брашно
30 г пудра захар
50 г мас
5 г какао
1 ч.л. сол
1 ч.л. канела
1 яйце
30 мл винен оцет
30 мл вино марсала
За крема:
750 г сирене рикота
300 г пудра захар
75 г натрошен шоколад
Начин на приготвяне:
В голяма купа сложете брашното, солта, канелата, какаото и пудрата захар. Добавете маста и яйцето.
Смесете оцета и виното марсала. Леко го добавяйте към тестото, докато го месите. Не е нужно да добавяте цялата течност, може би половината е достатъчна.
Тестото трябва да се получи меко и еластично.
Когато стане такова, го покрийте с фолио и го сложете в хладилник за около час.
За пълнежа: Смесете сиренето рикота, пудрата захар и ванилията. Добавете шоколадовите парченца. Не разбърквайте прекалено много.
Оставете крема в хладилник за половин час, за да се охлади.
Когато тестото вече е готово, го разточете. Изрежете от него кръгчета.
Оформете кръглите парчета около форми за каноли.
Пържете до тъмно, но не прекалено, кафяв цвят в загрято на 180 градуса олио.
Отцеждайте канолите върху кърпа със завитата страна надолу. След минута-две махнете формичките.
Напълнете канолите с крема преди да ги поднесете.