Наред с всички туршии, които ви показваме тези седмици, няма как да подминем и една от най-любимите ни зимнини – мармаладът.
Това плодово изкушение е сред фаворитите ни, защото се прави бързо и има много приложения. Много често, когато приготвяме сладкиши – различни кифлички, рула или кексове, за плънка използваме точно мармаладът. В комбинация с орехи, разбира се.
Освен това, той е перфектен, когато е намазан просто на една филийка с масло. Непретенциозно сладко със страхотен вкус. Какво по-хубаво от това?
Видовете мармалад са изключително много. Може да си приготвите, какъвто си поискате, според любимите си плодове. Има мармалади, които са само от един вид плод, има и такива, които са от микс от плодове.
Безспорно, най-известният мармалад е шипковият. Вкусното удоволствие може да бъде приготвено в домашни условия. Количеството на шипките е в зависимост от желаното количество мармалад. Същото се отнася и за захарта. Технологията повелява шипките да се почистят и сварят до пълно омекване.
Претриват се през рядко сито, за да се махнат семките и люспите им. След това отново се прецеждат няколко пъти, но през гъсто сито. Финалната каша трябва да е фина и без семки, люспи и власинки. Отново се вари, докато не се превърне в апетитен, ароматен мармалад.
Днес обаче ще ви покажем какви други видове мармалад може да си приготвите. Разнообразието от плодове ще ви хареса, сигурни сме.
Това предложение звучи много ароматно и вкусно. Касисът е плод, наситен с много силни вкусове. Затова, дори и на мармалад приготвен, е просто перфектен. В комбинация с малко захар и лимон, се получава супер вкусно.
Невареният мармалад е екстравагантно предложение, защото по принцип мармаладите се варят. Това им е запазената марка. За това предложение обаче имате нужда само от пасатор. Плодовете и захарта се разбиват и после се слагат в буркани, които, разбира се, се стерилизират.
Мармалад от сини сливи и ябълки
Доста често мармаладите се приготвят от ябълки и сливи. След шипковия мармалад, те са най-разпространени. И това е така, защото се получават наистина добре. Отново сварени със захар и прецедени през гевгир, плодовете се превръщат във вкусно сладко.
Мармалад за непосредствена консумация
Ето на това се казва бързо предложение. Рецептата е много хубава, а най-добрата част от нея е, че може да консумирате мармалада веднага. Ако пък не искате, има вариант да го затворите в буркани и да го стерилизирате. Отново става страхотен!
Ако имате лоза и трябва да оберете гроздето за вино, не пропускайте да си отделите малко от продукцията, за да си приготвите мармалад. Ще стене наистина вкусно и цяла зима ще му се радвате. Ако пък нямате лоза, нищо не пречи да се възползвате от гроздето на пазара.
Мармалад от круши, праскови и ябълки
Преди прасковите съвсем да изчезнат от пазара, не пропускайте да си приготвите този хубав мармалад, който събира в едно праскови, ябълки и круши. Предложението със сигурност ще допадне на вас и на цялото ви семейство.