Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Денят на благодарността

по статията работи: | Прочитания: 5684
28 ноември в САЩ и 14 октомври в Канада
Денят на благодарността
Източник: Thinkstock / Guliver

В България може и да не празнуваме (поне не официално) Деня на благодарността, но красивият празник със сигурност заслужава поне малка част от нашето внимание. Националният празник, който основно се празнува в САЩ и Канада, е ден, в който близките се събират в знак на благодарност към плодородието на изминалата година.

 

Всъщност честването си има много еквиваленти навсякъде по света. Молитви за благодарност се "четат" в доста религии, като това обикновено се случва точно след събирането на последната реколта.

 

Американската версия на Деня на благодарността води своето начало от английски традиции от периода на Реформацията.

 

За да бъдем още по-акуратни – от времето на управлението на Хенри VIII, когато протестантите решават да "оборят" наситения с празници католически календар. Преди 1536 година имало 95 църковни празници + 52 недели, когато на хората им се налагало да ходят на църква и да не работят, понякога дори да плащат данъци.

 

Реформите от същата година намалили броя на църковните чествания на 27, но някои пуритани – своеобразните реформатори на онези времена – си пожелали изцяло да елиминират всички празници, дори Коледа и Великден! (Малко ни намирисва на историята в "Кошмарът преди Коледа" на Бъртън).

 

Отбелязаните с червено дни в календара трябвало да бъдат заменени с т.нар. Дни на пости или Дни на благодарност, които пуританите разглеждали като знак на благодарност към Божието провидение.

 

Така например дните на различни бедствия (а всички знаем, че последните определено изобилствали) трябвало да бъдат почитани с пости. Дните на божия благословия пък се превърнали в Дни на благодарност.


17395

Първият Ден на благодарността в Плимът, САЩ. Източник: Wikipedia

 

Как стоят нещата с Канада? Много изследователи са на мнение, че точният "корен" на традицията във втората по площ страна в света не може да бъде проследен. Прието е, че канадската версия датира от 1578 година, когато английският пътешественик Мартин Фробишър прави опити да открие северен път през Тихия океан. В знак на благодарност за своето дълго оцеляване в открити води, изобилстващи на ледници и страшни бури, той и екипажът му празнуват Ден на благодарността.

 

Друга вариация на историята проследява френските заселници, които идват в т.нар. "Нова Франция", начело с изследователя Самюел дьо Шамплен, в началото на 17 век. Заселниците винаги празнували успешната жътва под формата на малък пир, като дори споделяли храната си с местното население.

 

Тъй като все повече заселници започнали да се местят от Нова Англия в Канада, с тях се преместило и малкото им пиршество.

 

Колкото до САЩ, модерната "благодарствена" традиция обикновено се свързва с честване в Плимът, Масачузетс (малко градче преди полуострова Кейп Код, което се счита за най-старото в САЩ), случило се през 1621 година. Пилигрими и пуритани, които емигрирали от Англия, донесли със себе си гореспоменатите Дни на пости и благодарности.

 

Американският ден на благодарността се празнува през четвъртия четвъртък на ноември, а канадският – през втория понеделник на октомври.

 

За 2013 година това са 28 ноември и 14 октомври.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...