Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Джамбалая - многонационално ястие от САЩ

по статията работи: | 24 април 2014 Прочитания: 2694
Напомня на шафрановата паейя
Джамбалая - многонационално ястие от САЩ
Източник: Wikimedia Commons

Джамбалая не е име на танц или музикален инструмент, или поне на нас така ни звучи, а име на едно вкусно ястие.

 

Джамбалая е основно ястие от щата Луизиана. Но корените му се свързват с испанската паеля.

 

Може би защото кухнята в щата има известни прилики с тази на Испания и Франция. Ястието се приготвя на три части, съдържа месо, зеленчуци, бульон и ориз.

 

Опитните кулинари намират връзка и с шафрановата паейя (паейа, паеля) от Испания.

 

Има два основни матода за приготвяне на джамбалая.

 

Първата е креолската джамбалая, или червена, както още се среща. Слага се лук, целина и чушки; месото (обикновено пилешко или пушена наденица); домати; последвани от морски дарове. На финала на готвенето се слагат равни части ориз и бульон. Всичко се оставя да кипне и на бавен огън къкри за 30-60 минути. Някои рецепти включват и обработка във фурната, след варенето.

 

Вторият вариант на джамбалая, който е по-често срещан в югозападна и южната част на централана Луизиана, е кейджън. В него няма домати, което е основната разлика. Месото се запича в чугунена тенджера, а малките парченца, които се запичат на дъното, придават кафеникавия цвят на този вариант на рецептата. Слагат се отново зеленчуци – целина, зелена и червена чушка, сотират се до омекване. Добавят се подправки и бульон, месото се връща в съда и се оставя на бавен огън. Ястието се оттегля от котлона, когато оризът е готов.

 

Сигурно се чудите откъде идва това забавно име – джамбалая. Според фолклорни предания е комбинация от френската дума "jambon" (шунка), "а la” (от типа на) и "ya” (ориз на западно африкански диалект).


Както правим обикновено, и този път ще ви предложим рецепта за вкусното ястие със закачливото име джамбалая.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 266 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...