Бланширайте доматите за няколко секунди във вряща вода, после ги охладете със студена вода и ги обелете.
Като изстинат, нарежете ги на колелца. Обелете лука, нарежете го на колелца и ги сложете в салатиера заедно с доматите.
Обелете и нарежете на ситно чесъна. Нарежете на кубчета белтъка на яйцето и го оставете настрани, а жълтъка намачкайте на фино пюре.
Смесете олиото, оцета, горчицата, чесъна, жълтъка и овкусете със сол и черен пипер. Залейте доматите и лука с дресинга.
(По желание) изпечете бекона, докато стане хрупкав, после го нарежете на малки парченца. Смесете печения бекон с нарязания белтък и разпръснете сместа върху доматената салата. Най-отгоре поръсете със ситно нарязания пресен босилек.
Рецептата е публикувана в книгата "Кулинарна енциклопедия" на издателска къща "Хермес".