Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и се оставя да шупне.
Двата вида брашно се пресяват, прави се кладенче и се слагат солта, яйцето, оцетa, киселото мляко, олиото и лененото семе. Всичко се размесва, като постепенно се прибавя от водата с маята.
Замесва се средно твърдо тесто, меси се 10-15 минути, докато спре да лепне по ръцете. Ако е необходимо, се добавя още бяло брашно, но без да се прекалява. Поставя се в намазнена купа и се покрива с влажна кърпа.
Оставя се на топло място за 1 час да втаса.
След втасване, тестото се размесва още веднъж, като се оформя в елипсовидна форма и се поръсва с бяло брашно.
В тава с форма на елипса (в моя случай йенска тава с вместимост 2.5 л) се слага хартия за печене и се слага готовото тесто. Отгоре с бръснарско ножче или много остър нож се правят успоредни разрези през 2 см,без да се дълбае навътре в тестото.
Оставя се още 30 минути да втаса отново и се пече на 170 градуса 30-40 минути, в зависимост от фурната.
След изпичане се консумира топъл, но не горещ.