Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Домашна торта "Добуш"

19
Домашна торта "Добуш"
Източник: lubagrancharova
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Кулинар:
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
60 мин.
порции
Промени
Рецептата е за майстор-кулинари
Начин на приготвяне
  • 1

    За тестото: 100 гр. масло се разтопява, добавя се половин чаена чаша захар, 2 яйца, щипка сол, около 1 1/2 чаени чаши брашно, смесени с бакпулвера.

  • 2

    Замесва се тесто, като брашното се добавя постепенно, докато се оформи хубаво гладко тесто. Разделя се на 5 топки. Разточват се върху хартия за печене, за по-лесно прехвърляне във тортената форма, и се пекат на 180 С по 5-6 минути всяка кора.

  • 3

    Първи крем: 1 чаена чаша захар се разтопява до светъл карамел. Дърпа се настрана и се налива малко вода (около половин чаша). Отново се слага на слаб огън и се бърка, докато се разтопи карамела.

  • 4

    В половин литър прясно мляко се сварява крем с 4 супени лъжици брашно с връх. Към сварения крем се добавя разтопения карамел и се разбърква. Кремът се покрива с фолио, докато изстине.

  • 5

    Маслен крем: Разбиват се 250 грама маслото с 1 чаена чаша захар, докато побелее, добавят се един по един 2 пресни жълтъка. Разбиват се хубаво. Смесват се двата крема.

  • 6

    След това се реди тортата: кремът се разпределя, за да се намаже тортата и отгоре.

  • 7

    Глазура: направете карамел от 4 с.л. захар, изсипете върху хартия за печене и, след като изстине, натрошете и поръсете тортата.

  • 8

    Тортата трябва да преседи поне 1 ден, на стайна температура, и тогава да се сервира.

  • 9

    Корите може да направите един ден предварително. На другия ден може да направите крема и да сглобите тортата. Заслужава си да опитате.

продукти
Коментари(19)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
19
Корите останаха много твърди и след като престоя тортата един ден на стайна температура, но кремът е чудесен - смятам да го ползвам с друг вид кори.Този вид кори е за покриване с горещ крем "ванилия".
18
Ивелина Милева
25.11.2013 | 21:50
Това е тортата, която баба ми правеше на празници и се превърна в символ на фамилната принадлежност в моето семейство .Невероятно е ,че на първия семеен празник със семейството на съпруга ми ,свекърва ми поднесе за десерт Добуш торта ,досущ така тази на маминка,която си отиде преди 20 години .Надявам се по Коледа да ви изпратя снимка на нейната Добуш торта .
17
Silviq Milenova
25.11.2013 | 16:38
Отговор на коментар #16 от Nina Geneva:
мисля,че е напълно ясно,трябва да имаш доста голяма фантазия,че да се зачудиш 250гр. ли е или 2.5 чаши.. извинена си иначе. ;)
16
Nina Geneva
25.11.2013 | 16:32
Какви са тези 2.50 ч.ч захар,аз ще разбера ,но има начинаещи ,които ще се чудят дали е 250гр. или две чаши и половина !Пишете по разбираемо ,моля за извинение !
15
кати
25.11.2013 | 13:47
Напомня ми за соца - майка ми правеше такава.
14
Аламинут
25.11.2013 | 10:48
Отговор на коментар #11 от Пламена Недялкова:
Наистина е невероятна и мисля и аз да запретна ръкави
13
Аламинут
25.11.2013 | 10:48
Страхотно предложение , ще го пробвам задължително .
12
Отговор на коментар #10 от poli asenova:
Наистина привлече и моя интерес и аз мисля да запретвам ръкави и да я направя , днес поне съм свободна .
11
Тази торта изглежда доста вкусна и мисля да я направя :)
10
poli asenova
30.10.2013 | 08:21
Със сигурност и аз ще се опитам да е направя.
9
тихомира илиева
29.10.2013 | 09:39
Отговор на коментар #6 от zvetanka ivanova:
И аз, дано ми се получи така добре.
8
тихомира илиева
29.10.2013 | 09:38
Впечатлена съм от тортата.
7
gabriela gabrielova
29.10.2013 | 08:32
Отговор на коментар #6 от zvetanka ivanova:
И аз бих опитала.
6
zvetanka ivanova
28.10.2013 | 08:33
Определено ще я пробвам.
5
zvetanka ivanova
28.10.2013 | 08:33
Страхотно се е получила тортата.
4
kalinka kalinkova
28.10.2013 | 08:03
Отговор на коментар #2 от elena atanasova:
И аз ще взема да е приготвя.
3
kalinka kalinkova
28.10.2013 | 08:03
Допадна ли предложението.
2
elena atanasova
25.10.2013 | 21:13
Иска ми се още сега да е опитам.
1
elena atanasova
25.10.2013 | 21:13
Супер ще е тази торта.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...