В тази рецепта описва два начина на приготвяне на домашни трюфели: шоколадови и кокосови.
За шоколадовите трюфели: Черният шоколад се начупва на малки парченца и се поставя в купичка. 100 мл сладкарската сметана се загрява на умерен огън.
Когато започне да завира, врящата сметана се изсипва върху натрошения шоколад. Разбърква се енергично с дървена лъжица до образуване на гладка и лъскава консистенция.
Оставя да изстине на стайна температура. Покрива се с фолио и се оставя в хладилника за 1-2 часа да стегне добре.
Изсипете какаото в подходяща купа. Дланите се овалват в какао. С лъжичка се взима от сместа и с ръце се оформят топки. Овалват се добре в какаото с леко разклащане на купата, за да се премахне излишното какао. За да не лепне шоколадаът поръсвайте ръцете си с какао.
За кокосовите трюфели: Белият шоколад се начупва на малки парченца и се поставя в купичка. 100 мл сладкарската сметана се загрява на умерен огън. Когато започне да завира, врящата сметана се изсипва върху натрошения бял шоколад.
Разбърква се енергично с дървена лъжица до образуване на гладка и лъскава консистенция. Оставя се да изстине на стайна температура. Покрива се с домакинско фолио и се оставя в хладилника за 1-2 часа да стегне добре.
Изсипете кокосовите стърготини (или цветни по желание) в подходяща купа. Дланите се овалват в стърготините, за да лепнат ръцете. С чаена лъжичка се взима от сместа и с ръце се оформят топки. Овалват се добре в стърготините с леко разклащане на купата.
И двата вида трюфели се съхраняват покрити с прозрачно фолио в хладилник.