Не един път сме изказвали възхищение по адрес на индйската кухня.
И има защо – толкова различни вкусове, подправки и съчетания на продукти си правят среща в нея.
Именно затова ни е толкова приятно да ви срещаме с нови и нови рецепти, с които да покорявате още кулинарни върхове :)
Днес ще ви покажем една индийска палачинка, а на края на статията можете да намерите и линк към точната рецепта.
Доса е индийска палачинка, която може да се хапва както на закуска, така и на вечеря. Какво е основното в нея? Базовите съставки са тесто от ориз и черна леща. Тази рецепта е изключително любима на населението на целите южни индийски щати.
Оригиналът на рецептата дори намира своето място в литературата, предизвикала е любопитството на не един и двата кулинарни писатели, публицисти.
Името на рецептата dosa може да транслитерира по доста начини, някои сред които са dosé, dosai, dhosa, dosey, dosay, thosa, thosé, thosai, thhosa, thosey.
Доса е популярна закуска и често се среща като т.нар. street food, или нещо, което да хапнем на крак на открито. Палачинката е наситена с въглехидрати, захар и мазнини. Поради основните си продукти – ориз и леща (а не пшенично брашно, от което се правят традиционните палачинки), доса не съдържа глутен и е богата на протеин.
Друга характерна черта на специалитета е ферментационният процес, през който преминава. А това увеличава нивата на витамините A и С.
Пълнежът, който може да се сложи в доса са зеленчуци и сосове, което е едно бързо и вкусно ястие. Обикновено се сервира със зеленчукова гарнитура, която е различна в различните райони, а и според вкуса.
Разбира се, като всяка рецепта и тази е претърпяла промени. И на някои места не се прави от ориз и леща, а се включват яйца, което прилича на омлет, други имат сирене, като пълнежът на палачинката е от сирене, и още киноа, чили, зеле, подправки и др.
Масала доса е традиционно южноиндийско ястие. Представлява палачинка, пълнена с леко сварени картофи, карамелизиран лук и подправки. Една от историите гласи, че в деня на Мисор Махараджа е имало голям фестивал. Но след края му останала много храна. Той заповядал на готвачите да измислят как храната да се употреби, за да не се разхищава. И така се родила рецептата за масала доса. А храната била спасена от нечестното изхвърляне в кофата. Тази палачинка е номер 49 в класацията на CNN Топ 50 най-вкусни ястия в света, направена през 2011 година.
Използвайте тази подробна рецепта, за да си приготвите Доса у дома.