Ах, колко обичаме баница... Без значение от вида й и с каква плънка е, баницата е способна за секунди да събере цялото семейство на масата. Обикновено сме доста заети и предпочитаме да направим най-бързата баничка с купени кори.
Рядко се случва да имаме много време да творим в кухнята, но .. все пак понякога се намира. И е добре да го оползотворим по възможно най-добрия начин! Сега ще ви представим един от най-вкусните начини за оползотворяване на свободно време – дърпана баница с домашно направени кори. Мммм!
Рецептата получихме от наша читателка – Роси Цветанова, която знае от майка си, а тя на свой ред от своята и така нататък. Вкусната баничка идва от Северна България, където я наричат "по тава". Наименованието й се зародило, защото корите се разтеглят по дъното на тавата, както авторката ни сподели.
Затова се пригответе да се запознаете с една доста стара, изпитана във времето традиционна, рецепта за баница. За да се съхрани толкова дълго, значи има защо!
Плънката е от краве сирене и масълце. А накрая резултатът е зашеметяващ! Продуктите са достъпни. Приготвянето изисква малко повече време, но пък си струва. Ще ви покажем подготовката на баницата стъпка по стъпка. Ето я и рецептата:
Продукти:
500 мл вода
щипка сол
1 с.л. оцет
1 с.л. олио
800 г – 1 кг брашно
300 г сирене
100 г масло
1 яйце
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява. В купа се смесват водата, олиото, оцета и солта. Към тях се прибавя брашното, разбърква се добре. От тази смес се замесва тесто, което не бива да е много твърдо.
От него се оформят топчета с големина на яйце, които се оставят да починат около 20 минути. Топчетата се оставят в купичка с олио.
След това започва оформянето на корите. Първо всяко топче се разтяга малко във въздуха, след това се слага в тавата (предварително намазана с масло или олио) и започва да се разтяга по нея, докрая на тавата. След всяка кора се слага натрошено сирене.
През 4 кори се слагат малки бучки масло. Така се реди, докато не свършат корите, като последните 3 се оставят без сирене между тях. Отгоре се намазва с разбито (до пяна) яйце много внимателно, без да се притиска, за да може след това да пухне (най-добре с четка).
Баницата се пече в загрята фурна готовност на 250 С. Печенето продължава около 30 минути. След като леко се запече, може да се покрие с фолио, за да не изгаря. За да се запече равномерно, през около 5 минути тавата се завърта.
Ако при печене се е отделила мазнина отгоре, можете да я излеете, след като баницата вече е изпечена напълно.
След като я извадите от фурната, напръскайте леко с вода и покрийте с кърпа за около 15 минути.
След което можете да се насладите на неповторимия вкус!
Снимки: Роси Цветанова