Козунакът е едно от любимите тестени изделия на българина.
И ние се присъединяваме към това число, защото много обичаме козуначето. Но се оказва, че и евреите приготвят хляб, който се плете по подобен начин.
Хлябът се нарича "хала" може да съдържа различни съставки, които да правят всяка рецепта уникална.
Рецептата, която ние искаме да споделим с вас съдържа сладки картофи. Евреите приготвят хала като празничен хляб, но вие пък можете да го опитате и без специален повод, нали така. Ето ги и продуктите:
Необходими продукти:
1 ¼ чаша топла вода
1 с.л. жива мая
½ чаша мед
2 с.л. стопено масло
2 яйца
2 жълтъка
2 лъжички сол
4-6 чаши брашно тип 500
1 чаша сладки картофи, сварени и смачкани
Начин на приготвяне:
В голяма купа разтворете маята във водата. Смесете меда, маслото, 1 яйце и жълтъците, картофите и солта. Добавете брашното, чаша по чаша, като разбивате след всяка. Бъркайте, докато спре да лепне, можете да започнете да месите и с ръце, когаго тестото се сгъсти. Покрийте с фолио и оставете да втаса за час- два, или докато удвои размера си.
Извадете тестото на набрашнена повърхност. Разделете го на две половини. Всяка месете по 5 минути, като добавяте брашно, колкото е необходимо, за да месите, без да лепи.
Всяка разточете леко и разрежете на 6, като не започвате от самия край. Идеята е да се получат 6 парчета, от които да направите плитката по стандартния начин, като ги усуквате (както се прави козунак).
Намажете две тави за печене с малко мазнина и сложете халата. Покрийте и отново оставете да втаса.
Загрейте фурната на 190 С. Разбийте останалото яйце и намажете хлебчетата отгоре.
Сложете във фурната и печете за 35 минути, или до готовст. Охладете на решетна, преди да нарежете.
Сервирайте филийки хала, намазани с масло или крема сирене, или пък си го хапнете така, натурален :)
Ако идеята за хляб с картофи не ви допада, опитайте тази рецепта за хала.