Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Една бразилка ни разказа...

по статията работи: | 26 септември 2013 Прочитания: 2604
Чудесният разказ на Карла Исак за кухнята на нейната родина
Една бразилка ни разказа...
Източник: Thinkstock / Guliver

Разказът, който ще прочетете, достига до вас благодарение на нашата читателка Росица Петкова, която "вдъхнови" своята приятелка от Бразилия да напише нещо специално за Kulinar.bg...

 

Бразилия е най-голямата страна в Южна Америка и петата най-голяма в света по площ и население.

 

С повече от 500 години история, бразилската кухня е резултат от смесването на различни традиции и съставки, които идват не само от местното население и колонизаторите, а и от различните имигрантски вълни.

 

Бразилия е повлияна от африканците, италианците, испанците, германците, японците и арабите.

Страната е разделена на 26 щата и 1 федерален окръг (където се намира и столицата Бразилия), разделен на 5 региона.

 

Към етническите и културни белези на всеки регион трябва да се прибавят и неговите собствени специфики, формирани от климата, релефа, растителността.

 

Дори разнообразните акценти и лингвистична изразителност на португалския език подсказват, че всеки регион има своя собствена кухня и характерни подправки.

Гастрономическата култура на Бразилия е много богата, и, в рамките на тези 500 години, е била под силното влияние на местните племена, португалските и испанските колонизатори, африканските роби и различните европейски имигранти, както и на арабите, които са окупирали няколко щата в началото на миналия век.

Североизтокът се свързва с лютиви и пикантни аромати, риба и морски деликатеси от огромния Атлантически океан и е силно повлиян от наследството на африканските кулинарни привички.

В Средния Запад откриваме много ендемични представители на флората и фауната, като плодовете cerrado, както и реки, пълни с риба.

Югът и тук е синоним на красиви лозя (и ароматно вино) и барбекю под открито небе.

Югоизтокът подчертава влиянието на европейските имигранти, скрито в аромата на сиренето Minas (на снимката долу), десертите...

 

16730

Източник: Wikipedia


Изобилието и простотата на страната са наследени от бразилските индианци, които се изхранвали основно с дивеч, риба и малки плодчета (т.нар. берита).

Днес, ние, бразилците, се наслаждаваме на няколко ястия, чиито рецепти и метод на приготвяне са предавани от поколение на поколение. А първоизточникът им са именно нашите далечни предци – индианците.

Маниока, брашно от маниока и тапиока, царевично брашно (fubá) – тези толкова известни тук продукти са именно индианско наследство.

 

След като маниоката е извадена от почвата, коренът се обелва и се рендосва свеж, след това се изстисква и се оставя да изсъхне в един дълъг контейнер от слама. По този начин маниока се превръща в брашно, с което се приготвя вкусното pão de queijo (на снимката долу), буквално хляб от сирене, или biscoito de queijo (бисквити от сирене).

 

16727

Източник: Thinkstock/ Guliver


Бульонът, който се прави от листата на tucupi, е основна съставкa в приготвянето на известното ястие патица в tucupi. Освен че се използва в pirões (каша от маниока, подправена с бульон от зеленчуци или месо), супи и каши, tucupi може да бъде сервиран като десерт, поръсен с мед.

Традиционните напитки се произвеждат на базата на екстракти от ананас, карамбола, кашу, гуарана, гуава, ацерола, jenipapo, акай и други национални продукти.

Благодарение на африканските народи, в Бразилия навлизат кокосовият орех, палмовото олио, кайенът, черният боб, които стават основа на чудесни блюда.

"Съюзът на трите нации" - индианци, европейци и африканци – е именно създателят на типичната бразилска cuisine, с нейния специфичен аромат, разнообразие и оригиналност. Все "неща", които могат да бъдат опитани единствено в Бразилия.

Бразилската кухня е тясно свързана с историята. Влиянието на другите народи ни е оставило шарено културно наследство, което директно е повлияло върху начина на изхранване.

 

Източник: Wikipedia

 

Понякога, вместо модерните съдове за готвене, ние предпочитаме да използваме дървената лъжица, глинения съд и печката на дърва. Тези прибори придават на ястията ни специален вкус и ни напомнят за традициите на отминалите поколения.

Не е възможно да направиш резюме на бразилската култура на хранене, поради богатството й. На масата задължителни са оризът и бобът. Нашата известна feijoada (на снимката в горен десен ъгъл), барбекюто (churrasco), както и pamonha, са много вкусни.

 

Да не забравяме и екзотичните плодове, като pequi, акай, бразилският орех, сладкишите, приготвени с яйца и наследени от Португалия, както и известните сирена Minas, произвеждани в Минаш Жерайс.

 

Подправки като куркума, анато, кайен, pepper-de-scented, кориандър, босилек. Тропически плодове като кашу, банан, тамаринд, ацерола и ананас.



Разнообразните рибни ястия напомнят за крайбрежните региони на страната и се приготвят както у дома, така и в ресторантите.

Телешкото и свинското месо също заемат важно място на масата на бразилеца.

Казано накратко, ние сме страна с корени, дълбоко обвързани с кулинарията.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...