Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Едно голямо ДА на домашните яйца

по статията работи: | 11 април 2018 Прочитания: 2406
Дошли от наистина свободни и щастливи кокошки
Едно голямо ДА на домашните яйца
Източник: thetastingbuds.com

За предимствата на домашните яйца пред тези в магазина може да се пише и говори с часове.

 

Познайте кои яйца са 7 пъти по-богати на бетакаротин, 2 пъти по-натъпкани с омега-3 мастни киселини и 3 пъти по-благодатни на витамин Е?

 

Разбира се, че кокошките, които си щъкат доволно и свободно из селския двор, произвеждат именно такива яйца.

 

Освен това, на тези прекрасни пресни яйчица им липсват 1/3 от холестерола и ¼ от наситените мазнини, които откриваме в закупените вследствие на клетъчно отглеждане.

 

Да не забравим и добавените хормони, антибиотици и други чудесни "нутриенти", без които модерната диета не става.

 

Няма нужда да продължаваме в този ироничен дух. Едва ли ще се намери българин, който да не се е наслаждавал на домашните яйца на баба, със страх събирайки ги от полога и пазейки се от петела.

 

Е да, но масово продължаваме да купуваме яйца с неясен произход и състав.

 

Най-често купуваните яйца са от категорията "стандартни". Това са всички "обикновени" яйца на достъпни цени. Кокошките са гледани в малки клетки, по няколко в група, така че няма достатъчно място, за да се разхождат и да бъдат "щастливи".

 

Из целия свят се откриват хиляди такива клетки, набутани в огромни, изкуствено осветени заслони, в които се отглеждат между 20 и 100 хиляди птици наведнъж.

 

Самите животни са на "диета" с високо съдържание на протеин, в която, както казахме, ще откриете различни антибиотици, хормони и други химикали.

 

Това са яйцата с най-ниска (парична и здравословна) стойност. Заради достъпната цена и лесна откриваемост, когато сме в супермаркета, най-често посягаме към тях.

 

Обаче! Когато хладилникът има нужда от яйца, супермаркетът не е нито най-евтиното, нито най-доброто място. Ако нямате възможност да отглеждате кокошки на този етап от живота си или нямате роднина, от който да крадете по някое и друго яйце, потърсете алтернативи.

 

Повечето пазари за плодове и зеленчуци из страната си имат определени дни, през които местните производители предлагат и от пиле мляко.

 

На един такъв пазар си закупих 10 домашни яйца на цената от 3 лева. В насъщния супермаркет 6 яйца от "свободно гледани" кокошки са на тази стойност, ако не и с 1-2 лева по-скъпи.

 

Няма по-вкусно и ароматно яйце от домашното. Жълтъкът му е с наситено оранжев цвят и е толкова сипкав, че вкусът остава по небцето минути след като яйчицето е в етап храносмилане.

 

Ако не вярвате на думи, тази снимка най-нагледно обяснява разликата между домашното и масово отгледаното яйце:

 

22531

Източник: pureandsimplelife.wordpress.com

 

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D