За предимствата на домашните яйца пред тези в магазина може да се пише и говори с часове.
Познайте кои яйца са 7 пъти по-богати на бетакаротин, 2 пъти по-натъпкани с омега-3 мастни киселини и 3 пъти по-благодатни на витамин Е?
Разбира се, че кокошките, които си щъкат доволно и свободно из селския двор, произвеждат именно такива яйца.
Освен това, на тези прекрасни пресни яйчица им липсват 1/3 от холестерола и ¼ от наситените мазнини, които откриваме в закупените вследствие на клетъчно отглеждане.
Да не забравим и добавените хормони, антибиотици и други чудесни "нутриенти", без които модерната диета не става.
Няма нужда да продължаваме в този ироничен дух. Едва ли ще се намери българин, който да не се е наслаждавал на домашните яйца на баба, със страх събирайки ги от полога и пазейки се от петела.
Е да, но масово продължаваме да купуваме яйца с неясен произход и състав.
Най-често купуваните яйца са от категорията "стандартни". Това са всички "обикновени" яйца на достъпни цени. Кокошките са гледани в малки клетки, по няколко в група, така че няма достатъчно място, за да се разхождат и да бъдат "щастливи".
Из целия свят се откриват хиляди такива клетки, набутани в огромни, изкуствено осветени заслони, в които се отглеждат между 20 и 100 хиляди птици наведнъж.
Самите животни са на "диета" с високо съдържание на протеин, в която, както казахме, ще откриете различни антибиотици, хормони и други химикали.
Това са яйцата с най-ниска (парична и здравословна) стойност. Заради достъпната цена и лесна откриваемост, когато сме в супермаркета, най-често посягаме към тях.
Обаче! Когато хладилникът има нужда от яйца, супермаркетът не е нито най-евтиното, нито най-доброто място. Ако нямате възможност да отглеждате кокошки на този етап от живота си или нямате роднина, от който да крадете по някое и друго яйце, потърсете алтернативи.
Повечето пазари за плодове и зеленчуци из страната си имат определени дни, през които местните производители предлагат и от пиле мляко.
На един такъв пазар си закупих 10 домашни яйца на цената от 3 лева. В насъщния супермаркет 6 яйца от "свободно гледани" кокошки са на тази стойност, ако не и с 1-2 лева по-скъпи.
Няма по-вкусно и ароматно яйце от домашното. Жълтъкът му е с наситено оранжев цвят и е толкова сипкав, че вкусът остава по небцето минути след като яйчицето е в етап храносмилане.
Ако не вярвате на думи, тази снимка най-нагледно обяснява разликата между домашното и масово отгледаното яйце:
Източник: pureandsimplelife.wordpress.com