Стопете маслото в голям тиган, добавете нарязания лук и гответе, докато стане напълно мек за около 10 минути.
Добавете нарязаното зеле, балсамовия оцет, захарта, универсалната подправка и половината от сладкото, разредено с водата.
Оставете да заври, разбъркайте и покрийте с капак. Гответе за около 40 минути на средна температура.
Загрейте тиган за пържене добре. Намажете стековете от еленско месо с мазнината и овкусете със сол и пипер на вкус. Гответе от двете страни за около 5 минути.
В последната минута добавете останалото сладко от боровинки, като го разпределите с лъжица върху месото, за да се стопи.
Махнете месото от котлона и го оставете за малко да почине.
Гарнирайте еленското с червеното зеле, а по желание може да добавите и картофено пюре.