За тестото:
В тенджера се смесват водата, виното и маслото. Оставят се да врат на среден огън, докато се стопи маслото.
Сваля се от огъня и се прехвърля в купа. Прибавя се 1 яйце и прясната мая.
Прибавят браштото и солта.
Прехвърляме сместа на работен плот и месим, докато се получи гладко и не лепкаво тесто. На топло място оставяме тестото да втаса за 1 1/2 часа. През това време приготвяме плънката.
За плънката:
Рибните консерви се оставят да се изцедят от соса. Задушава се ситно нарязаният лук в зехтин.
Прибавят се ситно нарязаните зелени и червени чушки, като се оставят на среден огън за около 10 мин. Посолява се на вкус и се прибавят 2 рендосани твърдо сварени яйца.
Фурната се загрява предварително на 200ºC. Втасалото тесто се разделя на две равни части.
Между два листа хартия за печене се разточва едната част с дебелина на тестото 1,5 см.
Постила се дъното на тавата за печене с разточеното тесто, оставя се единият лист от хартията за печене. Изсипва се зеленчуковата запръжка, натрошената риба тон и се нареждат целите сардини.
Разточва се втората част от тестото по същия начин. С него се застила емпанадата като краищата й се притискат и усукват. По средата се прави дупка за изход на парата.
Намазва се повърхността на емпанадата с разбито яйце.
Пече се около 30мин. във предварително загрятата фурна.
След като се извади от фурната, се поставя върху решетка, за да си почине.
Консумира се както топла, така и студена. Но е най-вкусна, след като престои една нощ на стайна температура.