Казват, че радиото е "душата на една кола”, е ние в Kulinar.bg перифразираме тази максима така "подправката е душата на една гозба”.
Наскоро научихме за една интересна смесица от различни билки и растения, които заедно представляват т.нар. ерб дьо прованс.
От самото име става ясно, че подправката е микс от билки, характерен за региона на Прованс.
Ароматната смесица обикновено съдържа в състава си – чубрица, риган, розмарин, мащерка, майорана, листа от лавандула.
Разбира се, срещат и други растения, добавени по вкуса на този, който приготвя ерб дьо прованс. Не е обезателно всички билки, които влизат в състава на ерб дьо прованс да се отглеждат в областта. Голяма част от растенията са от Централна и Източна Европа, Северна Африка, дори Китай.
Тази ароматна смесица от билки се използва за подправяне на месо и риба, приготвени на скара, както и зеленчукови яхнии. Понякога може да се добави по време на готвене, други кулинари пък предпочитат да я смесят с олио предварително и така да я добавят в ястието. Най-рядко ерб дьо прованс се добавя след като ястието е готово.
Можете да си приготвите ерб дьо прованс и вкъщи по следната рецепта.
3 супени лъжици майорана
3 супени лъжици сушена мащерка
3 супени лъжици чубрица
1 чаена лъжица босилек
1 чаена лъжица розмарин
½ чаена лъжица градински чай
½ чаена лъжичка семена от копър
Смесете всички съставки, разбъркайте добре и сложете в бърканче. Уверете се, че се затваря добре. Съхранявайте ерб дьо прованс на студено и тъмно място. Може да издържи до 4 месеца.
Количеството, което се получава от посочените билки е около ¾ чаена чаша.
Използвайте подправката за пилешко, зеленчуци или гриловано месо от риба.