Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Еспресо италиански стандарт. Ристрето и лунго

по статията работи: | 26 ноември 2013 Прочитания: 7104
Макар и вторите по консумация на еспресо, българите не знаят достатъчно
Еспресо италиански стандарт. Ристрето и лунго
Източник: Thinkstock / Guliver

В България, незнайно защо, съществува мита, че дългото кафе (еспресо) е по-слабо. Това не е така, просто защото колкото повече вода преминава през цедката, толкова повече кофеин попада в чашката, обяснено на съвсем прост език.

 

Добър начин да добиете по-разредено кафе, ако просто сте почитатели на този вкус, е да добавите топла или студена вода към вече готовото кафе.

 

Българската заблуда

 

Знаехте ли, че българите са вторите в Европа, след италианците, по консумация на еспресо? Разликата в еспресо културата на двете темпераментни нации обаче е огромна.

 

И познайте коя е доста по-необразованата! Разбира се, проблемът не е само в самия консуматор на кафе, а и от другата страна на бара.

 

Заведенията масово не наемат сертифицирани баристи и не обръщат достатъчно внимание на кафето, което предлагат. Всъщност, в повечето случаи, не обръщат никакво внимание.

 

Това си е цяло престъпление, при оглед на обстоятелствата. Последните пък красноречиво показват българи, на които не им пречи да пият кафето си в пластмасова чашка, докато се возят в градския транспорт, докато се разхождат по улицата...

 

С други думи, нещата са доста обвързани – докато няма кой да си потърси хубаво кафе, няма да има и кой да го предложи (и обратното). Поне не в необходимия мащаб, за да може спокойно да се каже, че нацията е придобила било то кафеена или еспресо култура.

 

Италианският стандарт

 

За да пием еспресо като италианците, трябва да го пием късо и на една глътка. Иначе казано, 30 милилитра за 30 секунди време на приготвяне. Всъщност и тези 30 милилитра са относителни, когато говорим за

 

Ристрето (Ristretto)

 

Така италианците наричат много по-късия от обичайния за тях шот еспресо. От италиански ristretto означава "ограничен", като водата е компонентът в кафето, който именно е ограничен. Дозировката е с малко по-малко вода, за да се засили усещането от кафето и да се намали неговата горчивина.

 

Общо взето, може да се каже, че описанията които генерално се използват за еспресо (италианското!), пасват и на ристрето. С разликата, че при второто всичко е с една идея "по".

 

От другата страна на ристретото стои

 

Лунго (Lungo)

 

Така италианците наричат дългото еспресо. Както се досещате, за направата на лунго се използва повече вода, обикновено 2 пъти повече. Нормалното еспресо се "нуждае" от 18 до 30 секунди и се събира в 25-30 милилитра. На лунго са му необходими около 60 секунди, а дължината му е между 50 и 60 милилитра.

 

Имайте предвид, че каквото и еспресо да пиете, то трябва да бъде с плътен каймак без мехурчета. Качественият каймак задържа ароматa и топлината в чашката, или играе ролята на своеобразна шапка.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !