Жасминовият чай е най-популярният чай в Китай. Съставен е на основата на зелен или черен чай, а нежния и сладникав аромат на жасмин идва от сушените цветове на растението.
Вярва се, че жасминовото растение е пренесено от Персия до Китай през Индия по време на династията Хан, по същото време, когато е внесен и Будизмът в страната.
По-късно по време на династията Кинг той става широко разпространен и бива експортиран на запад. В северната част на Китай е прието гостите да се приветстват с чаша жасминов чай.
Освен приятен и сладък аромат, жасминовият чай има и големи здравословни предимства. Той е богат на антиоксиданти, което го прави обещаващо средство срещу ракови заболявания.
Жасминът е много подходящ при отслабване, намалява лошия холестерол, а в ароматерапията има успокояващо действие.