Зехтинът е една от най-полезните мазнини, които трябва да използваме в готвенето. Тук две мнения няма.
Но знаете ли, че зехтинът може да ни спаси от коварната болест на Алцхаймер?
Да, точно така. Има изследване по въпроса, което доказва, че съединение в състава на зехтина има силата да се бори с възпалителните процеси в организма. А част от тях са основна причина за болестта на Алцхаймер.
Според някои проучвания хората, живеещи в Средиземноморието боледуват от Алцхаймер много по- малко. Учените отдават този факт на това, че те използват именно зехтина в храната си, като основна мазнина.
Това не е единствената полза от консумацията на зехтин.
Вече сме ви споменавали, че с негова помощ можем да се избавим от остепорозата, която, знаете, засяга все повече хора, сред които масово жените.
Зехтинът, или честата му консумация, подобрява нивата на остеокалцин в организма. Зехтинът допринася за устойчивостта и правилно развитие на костната структура.
photl.com
По тази причина ви предлагаме да си припомните в какво се състои Средиземноморската диета, тъй като тя помага и за правилното производство на инсулин.
Ароматът на маслини може да ни помогне да консумираме по-малко. Уханието от маслиново дърво ни кара да се чувстваме сити и съответно да поемаме по-малко калории.
Звучи чудно, но ароматните съединения, намиращи се в състава на зехтина, имат тази способност, според учените.
Сега, след като си припомнихме още няколко причини за по-честа консумация на зехтин, отиваме да си приготвим една голяма салата за вечеря.