Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Здравословен режим от Западна Африка

по статията работи: | 25 август 2015 Прочитания: 2761
Да се научим на здраве и уважение към природата
Здравословен режим от Западна Африка
Източник: Wikimedia Commo/Пилешко с лук, маслини, лимонов сок и подправки

Населението в Западна Африка е сред най-недохранените в света. Въпреки това, ново проучване е стигнало до нова шокираща констатация, според която менюто на жителите в Субсахарската зона е много по-здравословно от това на други места по света.

 

Да, звучи парадоксално, имайки предвид процента на гладувашите хора в Западна Африка, но ако се абстрахираме от тези статистики, хранителните навици по тези места са в основата за здравословното хранене.

 

Учените са провели анкети в 187 държави и са класирали резултатите на база съотношението на консумацията на полезни храни (плодове, зеленчуци, боб и бобови растения, ядки, семена, зърнени храни, риба и мляко) и вредни (червено месо, преработени меса, подсладени напитки, както и храни, наситени с мазнини, холестерол и натрий).

 

Да, ние всички консумираме зарзават, бобови растения и риба, но редом с полезната храна, приемаме и редица неща, които се отразяват зле на нашия организъм. В много случаи гореспоменатите вредни храни преобладават в менюто ни, за наше съжаление. Тъпчейки се с какви ли не боклуци, ние само си вредим още повече, това е ясно на всеки, нали.

 

Начело на класацията за най-здравословно меню се нареждат – страните от Западна Африка като Чад, Гамбия, Мали, Сенегал, Сиера Леоне и Кот Д'Ивоар. Те изпреварват държавите от Европа и Северна Америка. Диетата на хората от този регион, включва "постно" месо, зеленчуци, боб, бобови растения. Някои неща като оризови вафли, зелев чипс и вода от аспарагус се предлагат в много от развитите региони като "здравословна храна". Но менюто на африканците определено бие тези набедени за здравословни храни.

 

 Ориз с домати и лук на тиган, типично за Западна Африка/wikimedia

 

Отчита се също, че макар да е нараснала консумацията на полезна храна, все пак не е до такава степен, че да потуши огромните желания за джънк фуд. Не всеки би устоял само на плодове и зеленчуци при вида на запържен бекон, картофки, хот-дог или хамбургер.

 

Друга тревожна тенденция, която забелязват учените, е че младите имат повече вредни хранителни навици от хората от по-старите поколения и че консумацията на вредни храни ще нараства, вместо да намалява.

 

Затова е важно да вникнем в начина на хранене на хората от Западна Африка, те са раса, която има уважение към храната и природата, не е зле да се поучим от тях. 

Рейтинг: 3 / 5 , 2 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!