Населението в Западна Африка е сред най-недохранените в света. Въпреки това, ново проучване е стигнало до нова шокираща констатация, според която менюто на жителите в Субсахарската зона е много по-здравословно от това на други места по света.
Да, звучи парадоксално, имайки предвид процента на гладувашите хора в Западна Африка, но ако се абстрахираме от тези статистики, хранителните навици по тези места са в основата за здравословното хранене.
Учените са провели анкети в 187 държави и са класирали резултатите на база съотношението на консумацията на полезни храни (плодове, зеленчуци, боб и бобови растения, ядки, семена, зърнени храни, риба и мляко) и вредни (червено месо, преработени меса, подсладени напитки, както и храни, наситени с мазнини, холестерол и натрий).
Да, ние всички консумираме зарзават, бобови растения и риба, но редом с полезната храна, приемаме и редица неща, които се отразяват зле на нашия организъм. В много случаи гореспоменатите вредни храни преобладават в менюто ни, за наше съжаление. Тъпчейки се с какви ли не боклуци, ние само си вредим още повече, това е ясно на всеки, нали.
Начело на класацията за най-здравословно меню се нареждат – страните от Западна Африка като Чад, Гамбия, Мали, Сенегал, Сиера Леоне и Кот Д'Ивоар. Те изпреварват държавите от Европа и Северна Америка. Диетата на хората от този регион, включва "постно" месо, зеленчуци, боб, бобови растения. Някои неща като оризови вафли, зелев чипс и вода от аспарагус се предлагат в много от развитите региони като "здравословна храна". Но менюто на африканците определено бие тези набедени за здравословни храни.
Ориз с домати и лук на тиган, типично за Западна Африка/wikimedia
Отчита се също, че макар да е нараснала консумацията на полезна храна, все пак не е до такава степен, че да потуши огромните желания за джънк фуд. Не всеки би устоял само на плодове и зеленчуци при вида на запържен бекон, картофки, хот-дог или хамбургер.
Друга тревожна тенденция, която забелязват учените, е че младите имат повече вредни хранителни навици от хората от по-старите поколения и че консумацията на вредни храни ще нараства, вместо да намалява.
Затова е важно да вникнем в начина на хранене на хората от Западна Африка, те са раса, която има уважение към храната и природата, не е зле да се поучим от тях.