Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Зеле

от Kulinar.bg | 12 септември 2012 Прочитания: 4496
В българската национална кухня зелето е на особена почит
Източник: Thinkstock / Guliver

Не е ясно коя точно е родината на зелето, но най-вероятно става въпрос за някоя европейска страна.

В момента, както и на много други продукти, голяма част от производството му (около 50%) е съсредоточена в Китай.
 

В българската национална кухня зелето е на особена почит, като най-разпространени са сармите (постни или с кайма), свинско със зеле, зелева салата и др.

В този зеленчук има много бета-каротин, пазещ клетките от вредите, които могат да нанесат свободните радикали. Бета-каротинът се превръща в тялото ни във витамин А и оказва благотворно влияние върху косата, кожата и ноктите и подобрява зрението.



С подобно съдържание могат да се похвалят и морковите, така че класическата салата от зеле и моркови е еднa от най-здравословните гарнитури.

В зелето се съдържат още прилични количества витамин C, желязо, калций, магнезий, фосфор.

Суровото кисело зеле пък помага при всякакви стомашно-чревни неразположения, а зелевият сок е изпитан еликсир срещу махмурлук.  

Още сезонни продукти
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1