Изчистваме и измиваме големите листа от зелката. Нарязваме на ситно праза, гъбите и моркова.
Каймата овкусяваме със сол, черен пипер, кимион и чубрица и оставяме за около 20 мин, след което я размиваме с доматения сок.
Задушаваме лука, гъбите и моркова в голяма тенджера. След което добавяме черен и червен пипер, сол и чубрица.
Отделно запържваме каймата с доматения сос, докато изври. Към гъбите добавяме измития ориз и гъбения бульон и допълнително вода, за да се свари ориза.
След като е готов, прибавяме и каймата и магданоза и оставяме за няколко минути, за да се смесят всички подправки и отстраняваме от котлона.
Взимаме всяка сармичка, слагаме по няколко лъжички пълнеж и увиваме добре, след което подреждаме в гювеча.
Най-отдолу слагаме малко олио. След като се подредят всички сарми, доливаме с малко зелев сок и вода и печем около 2 часа.