Ако си мислите, че такова нещо като "кулинарно приключение" не съществува, много се лъжете!
Защото светът е изпълнен с уникални и странни кътчета, като остров Сокотра например, даващи живот на едни от най-специфичните растения на планетата.
Плодове и зеленчуци, които няма как да откриете в "цивилизованите" супермаркети. Иронично е, че именно такива ендемични за даден регион на Земята представители на флората са сочени като най-полезните за човека храни.
Тези любопитни зеленчуци са с наситени цветове, абстрактни форми и често са украсени с чудати израстъци.
Въпреки нетипичните си външни характеристики, те съвсем лесно могат да заместят растителната храна, с която сме свикнали – моркови, картофи, марули, целина...
Ако можете да ги откриете!
Oxalis Tuberosa
Снимка: Wikipedia
Или казано накратко - ока – е многогодишно тревисто растение, което за първи е култивирано в Андите. Става много популярно в Нова Зеландия в средата на 19 век, когато е внесено за първи път. Въпреки че в САЩ е почти неоткриваемо, в Южна Америка е второто най-отглеждано растение след картофа. Отличен доставчик на витамин С, калий и желязо.
Има много различни видове ока, като вкусът на всеки е различен. Вкусът като цяло е специфичен и остър, понякога сладък като на картофа. Разновидността, която се отглежда в Нова Зеландия, на вкус много се доближава до кайсията.
Cyperus Esculentus
Снимка: Wikipedia
По-познати като "тигрови ядки", тези мънички грудки всъщност са корените на растението Чуфа, принадлежащо към семейство Острицови. Култивирани за първи път в Египет, а днес са известни в Южна Европа, най-вече в Испания. Тигровите ядки обикновено се накисват в топва вода преди консумация, като на вкус са сладки. В Испания се използват в приготвянето на хорчата – млечна захарна напитка. Всъщност въпросната напитка е чудесен заместител на обикновеното мляко и е подходяща за диетата на вегани.
Romanesco Broccoli
Снимка: Thinkstock / Guliver
Този хипнотизиращ плод всъщност представлява екзотичния вариант на карфиола. Най-любопитното при него е, че е растението, което най-много наподобява геометричното явление фрактал в природата. А какво е фрактал? За фрактали в науката се говори още от края на 19 век, но първият учен, който ги определя като такива през 1975 година, е Беноа Манделброт.
Идеята за фракталите, които могат да се открият навсякъде около нас (дори в короните на дърветата!) е разглеждана от редица математици, а по-подробно може да се запознаете с тях, ако гледате документалката "Цветовете на безкрайността" от 1995 (The Colours of Infinity) на Артър С. Кларк, в който участие взима и гениалният Стивън Хоукинг.
Изображение: Wikipedia
Но да се върнем на Романеско. Той съдържа много витамин С, К, фибри и картеноиди. Би било чудесно да го включваме в менюто си.
Helianthus Tuberosus
Снимка: Wikipedia
Слънчевият или Йерусалимски артишок, както още го наричат, няма нищо общо с Йерусалим. Всъщност родината на странния артишок е Северна Америка, където е считан за един от местните екзотични зеленчуци. Може да бъде използван като заместител на картофа с ниско съдържание на нишесте. Има голям потенциал в направата на алкохолни напитки. Счита се, че ферментиралите грудки на растението са с по-голямо качество.
Fiddlehead Fern
Снимка: Thinkstock / Guliver
На български това странно растение няма конкретно наименование, така че ние ще си го наречем "спираловидна папрат", без да твърдим, че е името е акуратно.
Зелените спиралки са постоянни жители на Нова Англия, САЩ, по-конкретно щата Мейн. В този регион не ги считат за екзотични, а за съвсем нормална храна. Най-често се сервират варени, в салата или гарнирани с майонеза или масло.
Представляват свитите листа на бейби папрати. Една от причините да не са разпространени никъде на друго място в света, дори в друг щат, е фактът, че не се култивират. Събират се директно от дивата природа в подходящия за това сезон.
Натъпкани са с полезни хранителни вещества и са много сочни. Пълни са и с омега 3 мастни киселини и фибри, като съдържат двойно повече антиоксиданти от боровинките.