Време е да си направим и малко зимнина с грозде. "Каква зимнина, гроздето е само за ракия!”, може би ще кажат някои от вас.
Да, вярно, и ние я харесваме, но ако не сте опитвали балсуджук (мъстеница), тогава не можете да ни разберете правилно.
Сладко от бяло грозде? То е толкова аристократично и вкусно, че просто не можете да ни откажете от идеята да си направим няколко бурканчета.
Освен него, можем да си направим и уникално вкусен мармалад или компот. Въобще гроздето е един плод, който може да заема най-различна роля на масата ни, но едно е сигурно – винаги е супер вкусно.
Нека сега си покажем някои от най-любимите рецепти за зимнина от грозде, за да могат всички интересуващи да си направят нещо вкусничко за зимата.
Започваме с балсуджукът, или мъстеница, както е известен на някои места. Не можем да се ангажираме с точно определяне на "месторождението" на десерта, тъй като на някои места се среща като сливенски, на други като асеновградски специалитет.
Но това не е същественото, нали така. Важен е вкусът. А той определено се запомня.
Балсуджукът се прави от сурови орехи, гроздов сок (шира) и захар. Може би в годините, когато се е "родил" десертът, захарта не е била най-честият продукт на масата на дедите ни.
Ако сме приковали вниманието ви, то погледнете точно как се прави балсуджук.
Още една класика – компот от грозде. Зимата е нещо, което ние лично много обичаме да си пийваме. Става и за десерт, от който не ни става тежко, а едновременно с това засищаме глада за сладко. Хайде опитайте, ако все още не сте.
Автор: Петя Славчева/сладко от бяло грозде
Стана дума за сладкото от грозде, толкова много се е приготвяло в едни малко отминали вече времена, че някои от нас може и да са го позабравили. Но няма страшно, ние си имаме една точна рецепта и веднага ви предлагаме да й хвърлите един поглед – рецепта за сладко от бяло грозде.
И на финала – мармалад от грозде. Ако предпочитате да е стрит плода, то изберете тази рецепта. Уникален вкус = уникални десерти с негово участие. Формулата е лесна. Остава само да си спретнете няколко буркана.
Сега успяхме ли да ви убедим (или подсетим, за позабравилите), че гроздето има и някои други приложения, освен ракийката...