Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Знаете ли как правилно се удвоява тесто за сладки?

по статията работи: | 07 декември 2015 Прочитания: 1824
Ще ви се наложи и трябва да знаете
Знаете ли как правилно се удвоява тесто за сладки?
Източник: sxc.hu

Наближава Коледа, някои училища правят празненства по случай Рождество, от децата се иска да донесат сладки, за да се почерпят всички малчугани от класа. Дотук добре, звучи забавно, но не и за мама.

 

Защото именно мама е тази, която трябва да се нагърби със задачата да приготви сладки за около 25 деца. Това определено не е лесна задача. В подобни ситуации нормално е да удвоим количеството на тестото, но това може да доведе някои последици след себе си. Трябва да се съобразим с тези няколко момента:

 

*Трябва да сме сигурни, че миксерът ще издържи на количеството, защото тестото за сладки обикновено е лепкаво и тежко. Не един и два миксера са изгаряли от претоварване. Ако не сте убедени, то трябва да направите тестото на две партиди.

 

 sxc.hu

 

*Почти всички съставки на сладките могат да се удвояват и дори утрояват – брашно, мляко, захар, вода, шоколад. Подправките също могат да бъдат увеличавани, но определено трябва да внимавате да не сложите твърде много канела, карамфил или джинджифил. И накрая – внимавайте най-много със содата и бакпулвера. Прекалено много от набухвателите може да провали цялостното ви представяне. За 1 чаша брашно слагайте по 1 най-много 1 ¼ ч.л. Бакпулвер или ¼ ч.л. сода за хляб.

 

*Избягвайте заместителите на продукти, когато правите голямо тесто за сладки. Можете да смените ядките с малки шоколадови топчета за сладкиши или череши да смените с боровинки, това няма да наруши текстурата. Но недейте да сменяте видовете брашно или захарта с мед. Това може да промени текстурата и да обърка печенето.

 

*Запишете удвоената рецепта, не разчитайте на добрите си математически умения в момента на готвене. Добре е да имате вече сметнати количествата и просто да си поглеждате в листа, вместо да смятате в момента. Доверете ни се. 

 

*Разделете тестото на две, когато стигнете до точенето. И без това не е лесна задача да се точи, не го правете още по-трудно, като се борите с голяма кора тежко, маслено тесто, например.

 

*Докато работите с половината тесто, сложете другата в хладилника. Студено тесто за сладки се точи много по-лесно.

 

*Изстудете тавите, в които ще печете. Особено за 2-та и 3-та партида (ако има такива), топлите тави могат да стопят сладките, още докато ги редите в нея, и това да развали формата им.

 

А на финала, ето и една изпитана рецепта за коледни сладки.

 

'

sxc.hu

Рейтинг: 4 / 5 , 258 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!