Наближава Коледа, някои училища правят празненства по случай Рождество, от децата се иска да донесат сладки, за да се почерпят всички малчугани от класа. Дотук добре, звучи забавно, но не и за мама.
Защото именно мама е тази, която трябва да се нагърби със задачата да приготви сладки за около 25 деца. Това определено не е лесна задача. В подобни ситуации нормално е да удвоим количеството на тестото, но това може да доведе някои последици след себе си. Трябва да се съобразим с тези няколко момента:
*Трябва да сме сигурни, че миксерът ще издържи на количеството, защото тестото за сладки обикновено е лепкаво и тежко. Не един и два миксера са изгаряли от претоварване. Ако не сте убедени, то трябва да направите тестото на две партиди.
sxc.hu
*Избягвайте заместителите на продукти, когато правите голямо тесто за сладки. Можете да смените ядките с малки шоколадови топчета за сладкиши или череши да смените с боровинки, това няма да наруши текстурата. Но недейте да сменяте видовете брашно или захарта с мед. Това може да промени текстурата и да обърка печенето.
*Запишете удвоената рецепта, не разчитайте на добрите си математически умения в момента на готвене. Добре е да имате вече сметнати количествата и просто да си поглеждате в листа, вместо да смятате в момента. Доверете ни се.
*Разделете тестото на две, когато стигнете до точенето. И без това не е лесна задача да се точи, не го правете още по-трудно, като се борите с голяма кора тежко, маслено тесто, например.
*Докато работите с половината тесто, сложете другата в хладилника. Студено тесто за сладки се точи много по-лесно.
*Изстудете тавите, в които ще печете. Особено за 2-та и 3-та партида (ако има такива), топлите тави могат да стопят сладките, още докато ги редите в нея, и това да развали формата им.
А на финала, ето и една изпитана рецепта за коледни сладки.
'
sxc.hu