Черният пипер е просто неразделна част от почти всяко ястие, заедно със солта, разбира се. Вървят ръка за ръка във всяко солено ястие.
Най-добре е да използваме прясно стрит черен пипер. За целта почти всяка домакиня се е снабдила с мелничка за пипер.
Но знаем ли, че има малка тънкост в употребата й, която може да ни помогне в готвенето.
Първо нека кажем за тези, които все още не започнали да я употребяват в домакиннството си, как действа.
В най-долната й част се намира стритият вече пипер. В средната са целите зрънца пипер, а в най-горната част на мелничката е мястото, където пълним пипера.
Тази дейност невинаги ни се получава, защото малките зрънца бягат толкова лесно от ръцете ни, пръсват се по масата, започваме да ги събираме и така пълненето на мелничката малко по малко започва да ни дразни. Затова е добра идея да извършваме тази дейност с помощта на фунийка или малка каничка за сос. Така няма опасност да пръснем зрънцата от пликчето с пипер.
wikimedia.org
Следва да уточним големината на вече смлените зърна. С металното топче на върха на мелничката можем да регулираме колко едро да бъдат смлени зрънцата пипер. Колкото по-затегнато е въпросното топче, толкова по-ситно се смилат зрънцата пипер.
Това е важно за онези, които не обичат да им хрускат зърната пипер, а просто да усещат вкуса и армата му.
За да ви стане по-ясно, прилагаме и едно кратко видео за повече нагледност.