Все повече и повече започва да се говори за здравословните привилегии на ферментиралите храни.
Те са изключително полезни за храносмилателните процеси и запазването на хранителните вещества в храната.
Може и да имат малко силна миризма, която не се нрави на всеки, но сами ще се убедите, че не бива да се пренебрегват ферментиралите храни. Изберете тези, които допадат най-много на вкуса ви, и ги хапвайте колкото може по-честичко.
Разказвали сме ви за много от тях. Разбира се, някои от тези в нашия списък не се срещат на пазара у нас, но с тази статия целим да обогатим знанието за ферментиралите храни по цял свят.
Кои хранителни продукти наистина съдържат пробиотици?
Ние си имаме вкусните и полезни кисело мляко и туршии, но вижте какви ферментирали храни похапват по света.
През зимния период е много важно да се хапва кисело зеле. Освен със свинското месце, може да се сложи и в хот-дога, например, или който и да е друг сандвич.
Кефирът е подобен на кисело мляко, но е повече като напитка. Много удобна алтернатива за хората с непоносимост към лактоза. Понякога се предлага и в различни вкусове, което разнообразява избора.
Ако имате достъп до кимчи (китайкса туршия), то можете да я слагате на всяка рецепта, в която ползвате кисело зеле.
Комбуча – напитка, пълна с полезни бактерии, които помагат за храносмилателните процеси и чревната функция.
Мисо – определено една много любопитна японска ферментирала подправка. За която се смята, че дори може да лекува радиация.
Кисели краставички се хапват на много места в Европа. Те не съдържат калории, имат наситен вкус и са много подходящи за хапване по време на диета.
Съществува и една версия на киселото мляко, но от кокос. Знаем, че кокосът (във всичките му форми) е много полезен. Кокосовото мляко също може да се подкисели. Отново много добра алтернатива за хора с установена непоносимост към традиционните млечни продукти.