Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Изварата - "медицинската сестра на черния дроб"

по статията работи: | Прочитания: 4381
Ценен източник на белтъчини и аминокиселини
Изварата - "медицинската сестра на черния дроб"
Източник: Уикипедия

Изварата е млечно-кисел продукт с високо белтъчно съдържание. В някои райони на България се нарича урда.

 

Изварата се получава от вторичните продукти от обработката на млякото. Това са мътеница, обезмаслено мляко или суроватка, които се пресичат по определен начин, за да пресекат съдържащите се в тях белтъчини.

 

Ако към нея не се прибави допълнителна сол, тя има сладникав леко млечно-кисел вкус.

 

Да си поговорим обаче за ползите от изварата. Всичко се дължи на състава й.

 

Тя съдържа всички необходимо за правилното функциониране на организма - витамини, протеини, аминокиселини и млечни мазнини. 



Изварата всъщност е най-добрият източник на белтъчини, който може да се намери, разбира се, след яйчените белтъци. Хубавото е, че не съдържа почти никакви мазнини.

 

Освен това е изключително богата на незаменими сяра-съдържащи аминокиселини, които предпазват черния дроб. Затова я наричат "медицинска сестра на черния дроб".

Всъщност изварата съдържа над 20 аминокиселини, като повечето от тях са незаменими за организма.

 

Протеините в изварата частично се свързват с фосфора и калция и подпомага преработването им.

 

Богата е на витамини от групата В, А и С, както и на фолиева киселина. От минералите е най-богата на натрий, следван от фосфор и селен. Освен това - калций, калий и магнезий. Всички те участват в образуването на костите, хемоглобина и поддържат добро състояние на нервната система. 



Голямо съдържание на омега-3 и още по-голямо на омега-6 мастни киселини. 

 

Метионинът и холинът, който се съдържат в нея, предпазват от развитие на атеросклероза. 

 

Диета с извара се препоръчва при хепатит, подпомага функциите на черния дроб и цялостното състояние на организма.

 

Изключително важно е да бъде включена към дневния хранителен прием, тъй като подобрява храносмилането. Освен това абсорбира мазнините, приети с други храни, и не им позволява да се натрупват.

 

Изварата пречи на образуването на лошия холестерол и предпазва от затлъстяване. 

 

Редовното й приемане помага срещу проблеми със сърцето и високото кръвно налягане. 

 

4269 

Снимка - Чери домати с извара

 

Не съдържа никакви захари освен лактоза и то в минимални количества, затова се препоръчва за диабетици и хора с непоносимост към лактоза. 

 

Препоръчва се дори за бебета заради всичко полезно, което съдържа. ОСвен това помага за повишаване на имунитета.

 

Дами, изварата може да се окаже тайното ни оръжие в борбата с гъбички в интимната област. 

 

Когато избирате извара, следете тя да е еднообразна на цвят и да не е твърде суха.

 

Съхранявайте я на по-топлите рафтове в хладилника, както всички останали сирена.

 

45a52e9a-a1cb-db13-3528-9c8116615dec
Снимка - Сладкиш с извара

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...