Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Индийската вкусотия, наречена Бирияни

по статията работи: | 24 февруари 2014 Прочитания: 3835
Приготвя се с ориз басмати и има много варианти
Индийската вкусотия, наречена Бирияни
Източник: Thinkstock / Guliver

Ястието с поетичното име Бирияни е едно от лицата на ароматната индийска кухня. То се приготвя от пилешко, агнешко, риба яйца или зеленчуци и е наистина многолико.

 

Името му идва от персийската дума beryā(n), която означава "пържен" или "печен".


Бирияни всъщност произлиза от Турция или Персия, като е "внесено" в Индия от мюсюлмански пътешественици и търговци.


То било любимо на императорите от Моголската империя, съществувала на индийския субконтинент от 1526 до 1858 г.

 

Бирияни е много популярно в кухнята на Източна Азия.

 

Продуктите за приготвянето му са доста разнообразни, като могат да включват пречистено масло гхи, индийско орехче, пипер, карамфил, кардамон, канела, дафинов лист, кориандър, мента, джинджифил, лук, чесън. По-скъпите варианти включват и шафран.

 

Ястието може да бъде поднесено с дахи чатни, къри, специална гарнитура от патладжан, сварени яйца или салата.

 

Тъй като Великия пост започва съвсем скоро (3-ти март), предлагаме ви вегетарианска версия на Бирияни. Ако решите да го приготвите ала веган, просто използвайте олио, вместо Гхи.

 

Необходими продукти:

 

4 ч.ч. ориз басмати, предварително накиснат за половин час

 

200 грама пресован чесън и джинджифил

 

5 зелени люти чушки

 

1 гл. лук, нарязан на ситно

 

2 домата нарязани на ситно

 

200 грама пречистено масло Гхи

 

1 морков, нарязан на ситно

 

50 грама кашу

 

100 грама грах

 

2 с.л. гарам масала

 

3 ч.л. лют червен пипер

 

листа от мента и кориандър

 

сок от половин лимон

 

8 ч.ч. вода

 

сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

 

Затоплете пречистеното масло Гхи в дълбок тиган. Добавете лука и доматите и запържете за няколко минути.

 

Добавете ядките, карамфила, кардамона. Разбъркайте и за пържете за минута-две.

 

Добавете ментата, кориандъра, чушките. Продължете с разбъркването и пърженето още 60 секунди.

 

Прибавете сместа от джинджифил и чесън, след тях – гарам масалата, лютия пипер, морковите и граха. Пържете и миксирайте още няколко минути.

 

Добавете 8 ч.ч. вода към сместа и сол на вкус. Оставете да кипне и сложете ориза. Прибавете и лимоновия сок. Похлупете и гответе до готовност на ориза.

 

Поднесете и консумирайте топло.

Рейтинг: 4 / 5 , 350 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...