Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Индрише

по статията работи: | Прочитания: 2584 7
Ароматната билка има широко приложение в България
Индрише
Източник: Wikimedia Commons

Индрише (Pelargonium), познато още като лезетра, е растение, което се отглежда в саксия, от рода на мушкатата и здравеца.


Принадлежи към семейство Geraniaceae (Здравецови). Името на семейството идва от рода Здравец (Geranium).

 

Членове на семейството са както рода Здравец, така и градинските и саксийни растения мушкато, които са класифицирани в отделен род – този на Мушкато (Pelargonium).

 

Характерно е със силното си, специфично ухание.

 

В България най-често се използва за овкусяване и придаване на аромат на сладка, компоти.

 

Разбира се, популярна е и употребата му като билка, заради благоприятните действия на съдържащото се в него етерично масло, близко до това, добито от казанлъшката роза.

 

То се добива на принципа на дестилация на водна пара. Крайният продукт е познат като "тереше".

 

За съжаление, много производители се възползват от приликата му с маслото от роза, като го предлагат за такова.

 

Препоръчва се при гинекологични проблеми, заболявания на нервната и костната система, кожни инфекции. Успокоящото действие превръща индришето в субстанция, подходяща за производството на козметични продукти.

 

Първият култивиран вид Pelargonium (т.е. мушкато) е P. triste и е дошъл от Южна Африка.

 

Предполага се, че за първи е "внесен" в Европа в Ботаническата градина на Лайден между XVI и XVII век. През 1631 г., английският градинар Джон Традескант-старши купува семена от Париж и така ги внася в Англия.

 

Името Pelargonium, дадено на растението през 1738г., пък се дължи на Йохан Бурман.


Той използвал гръцката дума за pelargós – щъркел, защото семето му заприлича на клюна на птицата.

Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
Надя
22.08.2013 | 15:10
Отговор на коментар #4 от Qna Kirkova:
И аз ,но не съм го ползвала.
6
Надя
22.08.2013 | 15:09
Интересно растение еиндришето.
5
Qna Kirkova
22.08.2013 | 14:12
Отговор на коментар #2 от Маргото:
Поне като растение е красиво,виждала съм го в градините.
4
Qna Kirkova
22.08.2013 | 14:07
Много е интересно това растение,чувала съм.
3
Анелия Петрова
22.08.2013 | 12:16
Аз не съм ползвала това растение .
2
Маргото
21.08.2013 | 18:54
Не я знам,но ще проуча.
1
майка ми много я използва тази подправка
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...