Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Истински цитрусов парад!

по статията работи: | 09 януари 2013 Прочитания: 1023
Научете къде и кога се случва
Истински цитрусов парад!
Източник: www.tourisme-menton.fr

Много обичаме цитруси! Не само да ги похапваме, но и да им се наслаждаваме с очи. В тази връзка, колегите от Peika.bg ни информираха за един много интересен фестивал...

 

Ако през февруари обикновено си мислите за ски и планински хижи, Френската Ривиера ще ви изненада с покана за освежаваща доза витамин С – цитрусов парад.


Представете си фестивал на открито, на който оскъдно облечени танцьорки се движат под звука на бразилски ритми средмен огромни скулптури от портокали и лимони. Madames et Monsieurs, добре дошли на Фестивала на цитрусите в Мантон!

 

В Мантон в края на февруари още няма листа по дърветата, но ще се порадвате на температури над 20 градуса, морски бриз и свежия аромат на цитруси, който се носи по улиците. За Фестивала на цитрусите (Fête du Citron), който се провежда от 1933 г. насам, се изработват огромни статуи от портокали и лимони.


Направата на всяка една отнема седмици и ако преди парада някои от поставените в началото плодове започват да се развалят, се налага да се подменят. Всяка година темата на веселбата е различна – от околосветско пътешествие до Дисниленд и антични герои. През 2013 г. е Около света за 80 дни.

 

Неделите по време на триседмичния фестивал са посветени на многолюдни шествия от лимонени и портокалови скулптури, цветно маскирани деца и танцьори на платформи по крайбрежната улица.

 

Четвъртък вечер е отредена за среща на слънчевите плодове с луната – нощният карнавал минава по улиците на града под звука на фанфари, оркестри и луди танци.

 

През деня в градините Бьове (Jardins Biovès) можете да разгледате цитрусовите скулптури, а през нощта по-скоро оставате с усещането, че... те ви наблюдават. Разходете се в градините след 20:30 часа, където тайнствените лимонени същества, осветени в най-различни цветове, сякаш оживяват, а в мрака се чуват странни звуци.

 

И ако си мислите, че вече сте видели достатъчно много лимони, помислете пак. В градините на замъка Карноле (Palais Carnolès, бившата лятна вила на принца на Монако) има ни повече, ни по-малко от 137 вида цитруси. Вероятно не сте и предполагали, че можете да видите лимона в 11 разновидности, а портокала – в 20, както и мандарини, клементини, грейпфрути, помело...

 

Вземете си за спомен от кулинарните изкушения на Мантон - ликьор лимончело или мармалад от лимони. Опитайте и лимоновата тарта, която приготвят и сервират в града.



Всъщност за любовната връзка между лимоните и Мантон има и доста нескромна легенда. Когато Адам и Ева били изгонени от рая, те взели със себе си един лимон и дълго скитали, докато изберат къде да засадят семената му. Накрая избрали Мантон, защото много им приличал на техния изгубен рай.


А за това колко божествено специални са мантонските цитруси говори и фактът, че лимоново масло и масло от портокалови цветчета от района се използват за най-скъпите френски парфюми.


Научете за още интересни културни събития от Peika.bg!

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !