Смесете брашното с маята в голям съд. Добавете солта. Направете в средата кладенче, добавете зехтина и, примерно, 250-300 мл вода. С пръсти разбъркайте зехтина с водата. Постепенно добавяйте отстрани брашно и замесете меко лепкаво тесто.
Преместете тестото на добре набрашнена повърхност и месете още 10 минути, за да стане еластично и гладко. Оформете топка и я поставете в намазнена тава или съд. Покрийте добре с кърпа или фолио и оставете да втаса на топло за около 30 минути, докато не удвои обема си.
Премесете отново тестото. Добавете парценча нарязани сушени домати и маслини. Сложете тестото в тарт (форма) на равен пласт, покрийте с намазана със зехтин хартия за печене и оставете да се надигне за още 10-15 минути.
Натиснете с пръсти тестото по цялата повърхност, като оставяте вдлъбнатини. Намажете с останалия зехтин. Печете до готовност 20 минути, или до златисто, в загрята на 220 С фурна. Поръсете с клонки мащерка и сервирайте фокачата топла.