Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Италия, ciao!

по статията работи: | 18 април 2013 Прочитания: 2811 10
В Северна Италия пастата се яде с бял сос със сирена, докато на юг тя се поднася с доматен сос
Италия, ciao!
Източник: sxc.hu

От ранното Средновековие до края на 19-ти век, Италия се състои от отделни области, всяка от които притежава свои кулинарни традиции и обичаи. Различните техники за готвене се предавали от поколение на поколение, благодарение на което са допринесли за разнообразието на италианската кухня. Важна роля за това играят и съседните страни, включително Франция, Австрия и вече бивша Югославия.

 

Италия се променя в много отношения, когато икономиката й процъфтява след Втората световна война. През това време земеделието се модернизира и са въведени редица нови технологии, свързани с него. В този период различните кулинарни практики от отделните региони на страната започват да се комбинират, тъй като хората започват да мигрират от по-малките селища към по-големите. Много италианци от юга се насочват към северната част на страната, където въвеждат така популярната днес пица, която е станала кулинарна емблема на Италия. И до днес обаче всяка местност се гордее с регионалните стилове на готвене и се опитва да ги съхрани в стария им вид.

 

Въпреки че италианците са известни по света с пицата, пастата и доматения сос, в националната кухня могат да се различат храни от няколко региона. На север като мазнина обикновено се използва маслото, в централните части – свинската сланина, докато на юг предпочитат зехтина.

 

Оризът, кашата от царевично брашно и тестените изделия, са в основата на южноиталианската кухня. През последните десетилетия на XX век пастата и пицата, които се зараждат в южните региони, стават особено популярни и в северната част на Италия и днес са национална емблема.

 

В Северна Италия пастата се яде с бял сос със сирена, докато на юг тя се поднася с доматен сос.

 

Италианците са известни и с множеството подправки, които използват. Най-популярни са риганът, босилекът, мащерката, магданозът, розмаринът и градинският чай. Сиренето също играе важна роля в местната кухня. В страната се правят повече от 400 вида сирена, а пармезанът, моцарелата и асиагото са станали известни в цял свят. Шунката и прошутото също са емблематични за Италия.

 

Всяко населено място в страната празнува деня на свой собствен светец, като организира специален фестивал с фойерверки, пир и танци. По традиция на такива празници се приготвя печено прасенце. За Великден в цяла Италия се пече агне, което се сервира с печен артишок.

 

Най-популярният италиански десерт, който също е станал емблематичен за страната, е тирамису. За повечето празници се прави специален кекс, наречен panet-tone (панетоне). Той е и един от най-разпространените десерти в страната. Във всеки регион рецептата е различна, тъй като се включват местни съставки. Други торти, наподобяващи кейк, се пълнят със стафиди, фурми, смокини, бадеми, кедрови ядки, портокалова кора, ром и канела.

 

Обикновено те се пекат две или три седмици преди Коледа, защото за достигането на най-добър вкус се изисква да престоят известно време. В района на Тирол, Северна Италия, на особена популярност се радва щруделът. На юг за приготвянето на десерти се използва зехтин, вместо масло, много яйца, захаросани плодове и мед. Много обичани са т.нар. struffoli, пържени кубчета яйчен сладкиш, покрити с мед, които накрая се поръсват с цветна захар. Те са специалитет в Неапол.

 

По принцип италианците се хранят три пъти на ден. Възрастните ядат лека закуска (la prima colazione), и често спират на път за работа в някое кафене, за да си купят лате и капучино, някоя тестена закуска или торта.

 

Обядът и вечерята не се различават особено в кулинарен смисъл, тъй като ястията са подобни. Състоят се от студено мезе, паста или ризото (в зависимост от региона), основно ястие от месо или риба, салата, сирене и плодове. Все пак обядът е смятан за основното ястие за деня и повечето италианци се хранят между 12 и 14 ч.

 

Независимо дали се хранят у дома или в ресторант, италианците обръщат голямо внимание на храната. Те предпочитат да комбинират ястията с вино и разговори с приятели. Дори на децата често им е позволявано да пият по малко вино.

 

В южната част на Италия, където хората си взимат по-дълга почивка в най-горещата част на деня, вечерята се сервира по-късно, отколкото в северните райони.

 

Между трите основни хранения италианците хапват още два пъти, но по малко и консумират доста по-леки храни. За тези моменти предпочитани са брускетите (дълъг хляб, нарязан на филийки и гарниран с подправки), фокача (плоско хлебче) и кростини (пържени филийки).

 

Основна характеристика на италианската кухня е нейната изключителна простота. Повечето ястия се правят само с четири до осем съставки. Готвачите залагат преди всичко на тяхното качество, отколкото на сложната подготовка. Рецептите често се предават от поколение на поколение, а не от професионалните готвачи, което прави ястията подходящи за приготвяне у дома.

Коментари(10)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
10
Minka Tsoneva
11.12.2013 | 14:56
"В Северна Италия пастата се яде с бял сос със сирена, докато на юг тя се поднася с доматен сос." Това, "може" да е било вярно някога, но казвам "може", защото не е вярно! Обикновено се яде с доматен сос, но трябва да ви кажа, че се ядат всички типове сосове с пастата! А от традиционна гледна точка погледнато в Пиемонте са се ядяли супи, а в Ломбардия ориз! За областта Венето пък е харектерна полентата. Не знам откъде сте взели информацията, но много нерточности и невярни неща има! Не може да се пише току-така без да познаваш добре една действиетлност!
9
Петя Иванова
19.04.2013 | 11:59
Отговор на коментар #1 от Пламена Недялкова:
И аз много обичам.
8
Петя Иванова
19.04.2013 | 11:59
Пицата на снимката изглежда страхотно .
7
Много обичам пастааа
6
poli asenova
19.04.2013 | 09:15
Беше ми любопитно да науча това.
5
Отговор на коментар #1 от Пламена Недялкова:
И аз , и аз :)
4
Много е апетитно !
3
Samoela Petkova
18.04.2013 | 15:44
италианската кухня е страхотна
2
Vqra Petrova
18.04.2013 | 15:16
:))) Добе че казахте как да си направим домашна паста,а сега може да пробваме италианските рецепти ;0
1
Италия .... паста !!! Много обичам :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !