Нарежете лука на филийки и го задушете в подсолена вода да омекне
Отцедете го и го размесете с натрошеното сирене, разбитите яйца и черния пипер
Наръсете корите смазнина, слепете ги две по две, слагайте отгоре плънката и навийте на рула
Наредете ги на 'охлюв' в намазнена тава, поръсете отгоре с малко олио
Печете лучника в умерена фурна около 30 минути
Поднесете го топъл с кисело мляко
Лучникът може да направите и с кайма
Запържете я предварително добре - да е почти готова
Според поверието каймата, тъй като е смес от месото на различни животни, спомагала за сплотяването на семейството
А ако мъжът ви наистина е 'калпак' у дома, направете заливка на лучника с две разбити яйца, което символизира водещото мъжко начало.