Знаем колко е важно през цялата година да си набавяме витамини и минерали от зеленчуците.
И ако си мислите, че само през лятото това е възможно, сте в грешка. Затова са фризерите :)
В тях можем да съхраним зеленчуците през зимата, а полезните вещества в тях да си останат също толкова наситени. Просто трябва да знаем точно как да го направим. Така ще можем и да им се насладжаваме за по-дълго време.
Първо нека уточним, че е добре да се замразяват зеленчуци, които след това могат да търпят топлинна обработка. Например краставиците и зелените салати не са подходящи за замразяване във фризер.
Тук можете да видите и кои са подходящите за замразяване плодове и зеленчуци.
Преди да преминем към конкретиката, искаме да кажем, че е много важно да се обърне внимание на самите зеленчуци – трябва да не са презрели или обратно – неузрели добре. Подбирайте ги внимателно.
След като сте го сторили, ги измийте добре, почистете ги и ги нарежете на парчета. Следващата стъпка е да се бланшират.
Бланширането е процес, посредством който те се съхраняват по-добре и за по-дълго време. Ако не сте наясно как точно се случва, припомнете си какво точно представлява бланширането.
Научете как точно се обработват, как се подбират зеленчуци и кой как се бланшира.
След като сте готови с предварителната подготовка, преминете към прибирането им в пликове. Използвайте найлонови торби с цип. Това е важно, за да можете след като освободите въздуха, да затворите плътно торбичката.
Времето за готвене на замразени зеленчуци е 3 пъти по-кратно.
Ако вече сте размразили някой пакет, повече не го замразявайте, а го сгответе.
Можете също да сложите във фризера и свежи подправки. Измийте ги добре, подсушете и приберете във фризера. Така ще можете да овкусявате гозбите си с тях, а ароматът е още по-приятен, когато ползваме свежи подправки, макар и замразени.
И накрая, в случай, че имате някакви резерви относно това кое е по-полезно свежите или замразените зеленчуци и плодове, ние ще ви отговорим кой побеждава в тази битка.