Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как да замразим зеленчуци за зимата

по статията работи: | 03 септември 2014 Прочитания: 5002
За бъдат свежи и полезни дълго време
Как да замразим зеленчуци за зимата
Източник: Thinkstock/Guliver

Знаем колко е важно през цялата година да си набавяме витамини и минерали от зеленчуците.

 

И ако си мислите, че само през лятото това е възможно, сте в грешка. Затова са фризерите :)

 

В тях можем да съхраним зеленчуците през зимата, а полезните вещества в тях да си останат също толкова наситени. Просто трябва да знаем точно как да го направим. Така ще можем и да им се насладжаваме за по-дълго време.

 

Първо нека уточним, че е добре да се замразяват зеленчуци, които след това могат да търпят топлинна обработка. Например краставиците и зелените салати не са подходящи за замразяване във фризер.

 

Тук можете да видите и кои са подходящите за замразяване плодове и зеленчуци.

 

Преди да преминем към конкретиката, искаме да кажем, че е много важно да се обърне внимание на самите зеленчуци – трябва да не са презрели или обратно – неузрели добре. Подбирайте ги внимателно.

 

След като сте го сторили, ги измийте добре, почистете ги и ги нарежете на парчета. Следващата стъпка е да се бланшират.

 

Бланширането е процес, посредством който те се съхраняват по-добре и за по-дълго време. Ако не сте наясно как точно се случва, припомнете си какво точно представлява бланширането.

 

Научете как точно се обработват, как се подбират зеленчуци и кой как се бланшира.

 

След като сте готови с предварителната подготовка, преминете към прибирането им в пликове. Използвайте найлонови торби с цип. Това е важно, за да можете след като освободите въздуха, да затворите плътно торбичката.

 

Времето за готвене на замразени зеленчуци е 3 пъти по-кратно.

 

Ако вече сте размразили някой пакет, повече не го замразявайте, а го сгответе.

 

Можете също да сложите във фризера и свежи подправки. Измийте ги добре, подсушете и приберете във фризера. Така ще можете да овкусявате гозбите си с тях, а ароматът е още по-приятен, когато ползваме свежи подправки, макар и замразени.

 

И накрая, в случай, че имате някакви резерви относно това кое е по-полезно свежите или замразените зеленчуци и плодове, ние ще ви отговорим кой побеждава в тази битка.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 302 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!