Има няколко неща, от които зависи свежия букет от пресни билки.
Не забравяме добрите стари сол и черен пипер, но с добавени няколко листенца пресен босилек, например, можем да преобразим всяка манджичка.
Много е приятно да си купуваме пресни билки, цели букетчета от магданоз, копър, босилек, мащерка, джоджен и т.н.
Но само след два дни от прекрасния им външен вид вече няма и помен. Ние ще ви покажем точно как да ги съхраните, за да останат свежи поне 7 дни.
Сортирайте ги
Има две категории: наситени и меки. Меките – босилек, магданоз, кантарион, естрагон. Наситени – розмарин, риган, майорана, мащерка.
Съхранявайте ги, както трябва
Меките третирайте като букет с цветя – срежете малко от стъблата им в основата, сложете ги във вода и я сменяйте често. Босилекът трябва да се съхранява на стайна температура. Чашата с останалите меки билки трябва да отиде в хладилника. Като отгоре трябва да я покриете хлабаво с найлонова торбичка.
Наситените билки съхранявайте, като ги увиете внимателно в домакинска хартия, след това увийте в прозрачно фолио. Сложете в херметически контейнер и затворете добре.
И накрая един съвет: Не мийте пресните билки, преди да дойде моментът, в който ще ги ползвате. Не е нужно да добавяте излишна влага, която да усложни нещата допълнително.