Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как да подредим празничната трапеза

по статията работи: | 24 декември 2017 Прочитания: 4890 1
За Бъдни вечер и Коледа
Как да подредим празничната трапеза
Източник: Thinkstock / Guliver

Красиво подредената, празнична трапеза е един от най-важните аспекти на вечерята както за Бъдни вечер, така и за Коледа.

 

Покривката

 

За да сте сигурни, че ще бъдете безупречни и максимално естетични, подгответе чиста покривка още от сутринта. Няма нужда да се споменава, че цветът и наличието/липсата на щампи, фигури и др., върху покривката трябва да бъде съобразено със сервиза, приборите, чашите.

 

Перфектното й изглаждане със сигурност е занимание, което изисква и време, и търпение.

 

Трикът тук е, след като сте я минали до съвършество с ютията няколко часа преди вечерята, да не я сгъвате и прибирате обратно в шкафа.

 

За да остане съвършено гладка, поставете я внимателно върху свободна маса, легло или друга по-мащабна повърхност, по възможност в стая, различна от кухнята и трапезарията.

 

Този съвет вероятно изглежда малко... малоумен, но често ни се е случвало да допуснем именно тази грешка и след това да ни се налага повторно гладене!

 

Салфетките

 

За да е максимално елегантно и празнично, изберете платнени салфетки. Тях можете да поставите не под приборите, както се прави често, а върху чиниите, в които ще се сервира. Най-лесно е да използвате пръстени. Така сгъването ще е много по-лесно.

 

Ако сте купили салфетки специално за празничната вечеря, задължително ги изперете предварително и изгладете заедно с покривката.

 

19324

Източник: Люба Грънчарова

 

Както виждате, Люба Грънчарова се е спряла на празничен комплект покривка и салфетки.

 

Сервизът и приборите

 

Те също трябва да са безупречно чисти. Препоръчително е да използвате комплекти, в които не сервирате всеки ден. Така ще засилите усещането за празничност.

 

Белият цвят на чиниите винаги е правилен избор – лесно ще комбинирате различните елементи на трапезата (покривки, декорации). А и, поднесено в бяла чиния, всяко ястие изглежда с една идея по-изискано и елегантно.

 

Украсата

 

Всяка празнична маса следва да си има декоративен "център". В тази роля може да влезе красивият празничен свещник, венецът от елхови клонки, декоративните фигурки, мини елхичката и др.

 

Както и да решите да подредите трапезата... Помнете, че колкото важен е видът, толкова важни са и ястията в чиниите :P Правете всичко с усмивка и весели празници!

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
ана
27.12.2013 | 16:01
Втората снимка е красива.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...