Не може да не сте изпадали в тази ситуация: започвате да готвите нещо с месо, но, ОПА, забравили сте да прехвърлите месото от фризера в хладилника миналата вечер.
Не е нужно да рискувате и да готвите прекалено дълго месото в микровълновата фурна или да стане така, че да вечеряте към 23 00 ч.
Защо казваме "да рискувате", готвейки много дълго в микровълновата? Припомнете си вредна ли е микровълновата фурна.
Вместо това, вземете два метални (алуниеви) съда. Обърнете единия, сложете месото върху дъното му (което сочи нагоре). Добре е да е завито в найлон.
След това напълнете другия съд с вода и го сложете върху месото.
Оставете така за 10 минути месото (или повече, ако парчето е по-дълбоко замразено).
И воаля – вечерята вече не е дълбоко замръзнала и можете да преминете към готвене.
Чудите се как действа тази система?
Металът провежда топлина, а алуминият, в частност, е чудесен проводник на заобикалящата топлина.
А тя е достатъчна, за да размрази стек. Тежестта на водата пресира горния съд, увеличавайки неговата повърхност, а това от своя страна му позволява да провежда повече топлина.
Така месото се размразява по-бързо. С този хитър метод няма да изпадате в ситуацията, която обрисувахме в началото на статията.
Искаме да отбележим, че този метод важи за по-малки разфасовки месо.
Едва ли бихме успели с няколко килограма месо. Но пък, ако ви се правят експерименти, можете да опитате с по-големи съдове и повече вода. И да видим какъв ще е разултатът.