Ако обичате сушени плодове, то най-вероятно сте фенове и на сушените банани.
Те придават страхотен вкус на мюслито, разнообразяват десертите и са чудесни просто за похапване между основните хранения.
Винаги предпочитаме пресните плодове, но понякога може да разнообразим и със сушени.
Хубавото е, че сушените банани запазват полезните вещества на банана и със сигурност са по-добрият избор от вафли и шоколади, когато ни се хапва нещо сладко.
Както всяко нещо, така и сушени банани можем да си направим сами в домашни условия.
Така ще сме сигурни, че не са обработвани допълнително, а и ще ни излезнат по-евтини, отколкото купените.
Ще се изненадате колко лесно се приготвят сушените банани.
Просто трябва да ги обелите, да отстраните загнилите части и да нарежете на тънки парченца.
После наредете паренцата банан в тава върху хартия за печене и сложете във фурната.
Бананите трябва да се сушат на 30 С, а времето за сушене е около 4 часа. Печенето зависи от това, колко са узрели бананите, затова трябва да се проверяват. Може да отнеме и 6 часа. За този период те ще загубят 20% от влажността си.
Вижте колко точно трябва да се сушат различните плодове, когато се сушат на фурна.
Съхранявайте бананите в найлонови пликчета, но ги приберете чак след като изстинат.
Можете да си приготвите няколко такива, които да държите в чантата си, в офиса, на бюрото - да имате винаги подръка, когато ви се яде нещо сладко. Ако около вас има здравословен десерт, ще залъжете с него глада за сладко. В противен случай е възможно да се изкушите и да посегнете към нещо нездравословно.
От сушените банани задължително прибавете в мюслито си - така ще го направите много по-вкусно.
Бананите, както и всички други плодове, могат да се сушат и на слънце. Отново се нареждат на парченца и се редят на вестник. Покриват се с марля или тензух. Обръщат се периодично. Готови са, когато по повърхността им се образува бял прах.
Сушените банани са изключително богати на витамин А, магнезий и калий. Съдържат аминокиселини в голямо количество.
Могат да бъдат добавяни в различни десерти - кексове, бисквитки, мъфини - придават чудесен вкус и текстура.
Вижте защо е по-добре да си изсушим плодове вкъщи, отколкото да ги купуваме от магазина.
wikipedia.org