Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как да си направим домашно кисело мляко

по статията работи: | 12 ноември 2012 Прочитания: 7215 6
Проф. Мария Стефанова разкрива кулинарните си тайни
Как да си направим домашно кисело мляко

проф. Мария Стефанова

Източник: Kulinar.bg

България е позната по света не само с постиженията си в областта на спорта, но и с кулинарните си вълшебства. Множество чужденци остават истински впечатлени от едно от най-големите ни кулинарни богатства – киселото мляко.

 

Професор Мария Стефанова е най-големият изследовател и познавач на кисело мляко у нас. Тя е посветила 50 години от живота си в изследване на уникалната българска закваска, която прави киселото мляко уникално на вкус.

 

По думите на Стефанова приготвянето на този продукт в домашни условия е съвсем лесна задача. За целта се нуждаем единствено от прясно мляко, съд и закваска.

 

Млякото се поставя в избрания от вас съд, след което се сварява, за да се пастьоризира. След като този процес приключи, се налага млякото да бъде охладено до 45 градуса.

 

Докато тече охлаждането, вземете чаена чаша, напълнете я наполовина с вода, а след това в нея изсипете готовата закваска. Когато млякото достигне желаната температура, то се разбърква с разтворената закваска, докато се получи хомогенна смес.

 

Полученият продукт сипете в съдове (малки купички) и поставете готовото мляко в термостатна камера. То трябва да престои в нея около два часа, в рамките на които трябва да се втвърди. С изваждането от камерата, купичките се поставят в хладилник.

На сутринта киселото мляко ще бъде напълно готово, а вие можете да си оближете пръстите.  

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
Емина Надырова
03.09.2013 | 02:34
Отговор на коментар #1 от Ӄирил Русев:
аз разтварям закваската във мляко но ще опитам и със вода
5
Емина Надырова
03.09.2013 | 02:32
Отговор на коментар #1 от Ӄирил Русев:
аз разтварям закваската във млякото но ще опитам и със вода
4
zvetanka ivanova
13.11.2012 | 16:26
Не бях чувала, че закваската се разтваря във вода.
3
pepi damjnova
12.11.2012 | 20:10
Аз предпочитам домашно приготвеното и не само кисело мляко правя, но и други млечни продукти.
2
кати
12.11.2012 | 16:27
И закваската е важна, някои млека хич не стават.
1
Ӄирил Русев
12.11.2012 | 09:57
Да, помня едно време как баба ми само в термостатна камера заквасваше млякото...
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...