Обожаваме десертите - просто не можем без тях!
Но още повече обожаваме красиво декорираните десерти, които просто сърце не ти дава да изядеш и да развалиш.
Тази на снимката е точно такава - красива, изящна, прелестна.
Когато не просто поднесем десерт, а отделим време, за да го декорираме, това винаги прави впечатление.
И сега ще ви покажем един чудесен начин, с който да можете да декорирате всеки сладкиш, който приготвите.
Става дума за шоколад за моделиране.
Той е подобен на фондана, но основната му съставка вместо захар е шоколад. Съответно и на вкус е по-приятен.
Ние се изненадахме, когато разбрахме колко лесно се прави. Смятаме, че ще изненадаме и вас.
Всъщност ви трябват само две съставки - шоколад и царевичен сироп.
Царевичният сироп има това свойство да стяга, затова е много подходящ за целта. Можете да си го набавите от големите супермаркети.
Ето и каква е пропорцията: на 100 г шоколад - 2 ч.л. царевичен сироп.
Как се прави? Шоколадът се начупва на парченца и се разтопява. За това има два варианта - водна баня или микровълнова.
Ако изберете водна баня, сте сигурни, че няма да загори, но пък отнема повече време.
Ако изберете микровълновата, трябва да сте внимателни - разтапяйте на малки количества, разбърквайте на всеки 15 секунди.
След това трябва да смесите царевичния сироп и разтопения шоколад и да превърнете всичко в гладка хомогенна смес. Това става най-добре, като прибавите няколко лъжички от шоколада при сиропа, разбъркате, докато стане хомогенно и върнете при голямото количество шоколад.
Разбъркайте финално всичко и на другия ден ще си имате перфектен шоколад за моделиране.
Вместо царевичен сироп може да използвате глюкоза. Там съотношението е: на 100 г шоколад - 1 с.л. глюкоза.
Методът отново е същият - към разтопения шоколад се прибавя глюкозата, разбърква се добре и се оставя да изстине напълно. После е готово за работа.
А ето и какви красоти можете да сътворите с шоколад за моделиране:
кадри - youtube.com
Ето и още една селекция идеално изглеждащи торти, но приготвени по друга технология.