Поддържането на домашна градинка не е толкова сложна мисия.
Люба Грънчарова вече ни разказа как да си направим разсад за домати и как да си посадим пролетни цветя.
Преди време пък Мария Ангелова от пътешествения сайт Peika.bg сподели своя опит в отглеждането на пресен лук в бутилка. Съвсем лесно начинание, благодарение на което никога повече няма да ви се наложи да купувате лук.
Какво още може да се отглежда на същия принцип в домашни условия? Списъкът не е никак малък, но решихме да обърнем внимание на най-разпространените ядивни растения.
Разбира се, започваме с...
Чесън (на снимката горе)
Когато чесънът започне да покълва, можете да го сложите в стъклен съд с малко вода. Кълновете имат по-мек вкус, отколкото самия чесън, и са идеални към салати, сосове и всякакви ястия.
Моркови
Източник: projectfidgetyfingers.blogspot.com
Отрежете горните върхове на морковите (тези с листата). Поставете ги в малко вода. Сложете съда в стая с много светлина или в близост до прозорец. Съвсем скоро ще можете да използвате морковените зелении като свежа подправка към салата.
Босилек
Източник: thateverydaygirl.com
Поставете различни стръкчета (със стебла) босилек в чаша с вода и я поставете на директна слънчева светлина. Когато корените поникнат и станат около 5 см, посадете ги в саксия и ще си отгледате босилек.
Целина
Източник: infusionfibers.wordpress.com
Изрежете основата на целината и я сложете в дълбок прозрачен съд/купа с топла вода, на слънце. Листата ще започнат да поникват в средата и ще стават все по-плътни. Тогава е време да засадите целината в почва.
Източник: food-hacks.wonderhowto.com
Стеблата кориандър ще поникнат, когато ги поставите в чаша с вода. Когато корените станат достатъчно дълги, посадете ги в саксия. Отглеждайте в светла стая. Ще имате богато растение след няколко месеца.