Кафявият ориз е изключително полезен - източник на манган, желязо витамини от групата В (10 пъти повече в сравнение с белия ориз), протеини и растителни влакна.
Припомнете си още за полезните свойства на кафявия ориз.
Сега да си поговорим обаче как точно да го сготвим. Той е малко по-придирчив от обикновения ориз и изисква повече време за готвене.
Ако трябва да сме точни - около 25 минути повече. За сметка на това не е толкова мек, колкото белия и рискът да се развари и да стане на каша е минимален.
За да извлечете максимална полза от него, препоръчително е да го готвите със зеленчуци, мляко, мед или канела. Така ще убиете и леко ореховия привкус, ако на някого не му допада.
Няколко кулинарни тънкости при приготвянето му:
Преди да го готвите, накиснете го за една нощ в студена вода, която да го покрива с пласт от 4 сантиметра.
На следващия ден изхвърлете водата, отцедете го и го измийте със студена вода.
Така оризът ще образува по-малко пяна и ще се сготви по-бързо.
Съотношението между вода и ориз трябва да е 1:10 - тоест, на 1 ч.ч. ориз и 10 ч.ч. вода. Изчакайте водата да заври и го варете 10 минути.
Намалете огъня и варете още 20 минути без капак. Не разбърквайте, но обирайте образувалата се пяна.
Изключете котлона, отцедете ориза и ако желаете да го овкусите с масло, върнете в тенджерата.
Добавете маслото, разтръскайте няколко пъти съда и оставете 10-тина минути на топлия котлон.
Ако предпочитате бързото готвене - залейте ориза с вряла вода, похлупете тенджерата и варете на силен огън 3 минути.
Намалете огъня на средна температура и варете още 7 минути.
След това намалете на най-ниска за още 2 минути.
Свалете съда от котлона, покрийте с кърпа и оставете да престои 10-12 минути.
Вегетариански пилаф с гъби и куркума - sxc.hu
Кафяв ориз можете да направите само варен като гарнитура към ястие. Можете да го добавите към салата вместо киноа например.
Можете да го приготвите със зеленчуци, с месо, с гъби, с кълнове.
Освен това можете да го изстудите, да му добавите пресни плодове, мед и канела и да се превърне в чудесна следобедна закуска. Вижте една такава вкусна и полезна идея за канелено-зърнена закуска.
И ако си мислите, че десертите не могат да бъдат полезни, само вижте този лимонов оризов пудинг. Рецептата е от книгата "Силните храни за мозъка", така че не се колебайте да си я приготвите.
Хапвайте често кафяв ориз, тъй като той намалява холестерола, пази организма от много заболявания и от образуване на тромбове.
Намалява нивото на кръвната захар, затова се препоръчва и за диабетици.
Можете да замените белия ориз с кафяв в абсолютно всяко ястие, като това ще доведе до много ползи за организма ви.