Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как да си сготвим кафяв ориз

по статията работи: | 28 май 2015 Прочитания: 12675
Някои тънкости за приготвянето му
Как да си сготвим кафяв ориз
Източник: sxc.hu

Кафявият ориз е изключително полезен - източник на манган, желязо витамини от групата В (10 пъти повече в сравнение с белия ориз), протеини и растителни влакна.

 

Припомнете си още за полезните свойства на кафявия ориз.

 

Сега да си поговорим обаче как точно да го сготвим. Той е малко по-придирчив от обикновения ориз и изисква повече време за готвене.

 

Ако трябва да сме точни - около 25 минути повече. За сметка на това не е толкова мек, колкото белия и рискът да се развари и да стане на каша е минимален.

 

За да извлечете максимална полза от него, препоръчително е да го готвите със зеленчуци, мляко, мед или канела. Така ще убиете и леко ореховия привкус, ако на някого не му допада.

 

Няколко кулинарни тънкости при приготвянето му:


Преди да го готвите, накиснете го за една нощ в студена вода, която да го покрива с пласт от 4 сантиметра.

 

На следващия ден изхвърлете водата, отцедете го и го измийте със студена вода.

 

Така оризът ще образува по-малко пяна и ще се сготви по-бързо.

 

Съотношението между вода и ориз трябва да е 1:10 - тоест, на 1 ч.ч. ориз и 10 ч.ч. вода. Изчакайте водата да заври и го варете 10 минути.

 

Намалете огъня и варете още 20 минути без капак. Не разбърквайте, но обирайте образувалата се пяна.

 

Изключете котлона, отцедете ориза и ако желаете да го овкусите с масло, върнете в тенджерата.

 

Добавете маслото, разтръскайте няколко пъти съда и оставете 10-тина минути на топлия котлон.

 

Ако предпочитате бързото готвене - залейте ориза с вряла вода, похлупете тенджерата и варете на силен огън 3 минути.

 

Намалете огъня на средна температура и варете още 7 минути.

 

След това намалете на най-ниска за още 2 минути.

 

Свалете съда от котлона, покрийте с кърпа  и оставете да престои 10-12 минути.

 

 Вегетариански пилаф с гъби и куркума - sxc.hu

 

 

Кафяв ориз можете да направите само варен като гарнитура към ястие. Можете да го добавите към салата вместо киноа например.

 

Можете да го приготвите със зеленчуци, с месо, с гъби, с кълнове.

 

Освен това можете да го изстудите, да му добавите пресни плодове, мед и канела и да се превърне в чудесна следобедна закуска. Вижте една такава вкусна и полезна идея за канелено-зърнена закуска.

 

И ако си мислите, че десертите не могат да бъдат полезни, само вижте този лимонов оризов пудинг. Рецептата е от книгата "Силните храни за мозъка", така че не се колебайте да си я приготвите.

 

Хапвайте често кафяв ориз, тъй като той намалява холестерола, пази организма от много заболявания и от образуване на тромбове.

 

Намалява нивото на кръвната захар, затова се препоръчва и за диабетици.

 

Можете да замените белия ориз с кафяв в абсолютно всяко ястие, като това ще доведе до много ползи за организма ви. 

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...