Когато използваме зеленчуци, най-добре е да са пресни, откъснати точно преди да ги сготвим. Но това не винаги е възможно. Понякога, нарязваме зеленчуците и осъзнаваме, че са повече, отколкото ни трябват.
Трябва или да ги изхвърлим (което е неблагоразумно), или да се опитаме да ги съхраним. Ако ги съхраняваме неправилно обаче, на другия ден пак ще се наложи да ги изхвърлим.
От друга страна, за да спестим време, понякога предпочитаме да си подготвим продуктите известно време, преди да започнем да готвим. Тогава пак се появява въпросът, как да ги съхраним.
А за тези, които готвят сутринта, преди да тръгнат за работа и нямат много време, е най-удобно да са нарязали зеленчуците за супата от вечерта.
Вижте няколко лесни хитринки как да съхраните максимално дълго нарязаните зеленчуци.
Кореноплодните зеленчуци като картофи, моркови и репички изсъхват, ако не се използват веднага. Ако вече сте ги нарязали, сложете ги в купа с вода и ги приберете в хладилника. Това ще ги предпази от изсъхване, а ако говорим точно за картофи, поставянето във вода ще предотврати окисляването. Така поставени във вода, зеленчуците могат да се използват в рамките на един ден.
Листни зеленчуци – марули, спанак, кориандър, сминдух – махнете стъблата и изхвърлете всички развалени или увахнали листа. Ако знаете, че ще се наложи да ги съхранявате изрестно време, по-добре не ги мийте. Увийте ги в тънка памучна кърпа и съхранявахте в хладилник. Ползвайте ги до два дни.
Грах – сложете го в херметически затворени кутии и дръжте в хладилника. По този начин грахът може да издържи около 6 месеца.
Домати – не е препоръчително да се съхраняват дълго, защото омекват. Опитайте се да ги използвате, колкото се може по-пресни. Все пак, ако се наложи да ползвате половин домат за супата, сложете другата половина в малка чиния, обърната с нарязаното надолу и покрийте с купа.
Лук – след като сте го отрязали, сложете го веднага в добре затворена кутия. Лукът мирише много и има опасност да предаде миризмата си на останалите продукти в хладилника. Използвайте го в рамките на един ден.
Джинджифил – обелете го и го нарежете на парчета. Поставете ги в кутия в хладилника. Може да се използва в рамките на 5-6 дена.
Чесън – можете да нарежете чесън и да го съхранявате в хладилника до два дни. Ако имате нужда да го съхранявате за по-дълго време, приберете го в кутия във фризера.
Краставица – веднага след като сте я нарязали, приберете в затворена кутия в хладилника. Така имате срок около 3 дни да я използвате. По този начин тя може да изсъхне малко, но за да предотвратите това, напръскайте я с няколко капки вода, за да я държите влажна.
Карфиол – карфиолът не губи влага толкова бързо, но все пак е добре да го държите в добре затворена кутия в хладилника.