Ледено кафе в тези супер големи жеги е равно на блаженство.
Когато стане дума за ледено кефе, обикновено се сещаме за добре познатото фрапе. То се приготвя, както всички знаем, с нес кафе.
Но ние ще ви предложим няколко стъпки, с които да стигнете до прекрасно, варено, ледено кафе, но с еспресо.
Ето какво точно ни трябва, за да си направим тази лятна кафе-глезотийка.
Преди да започнем с приготовленията, да видим какво ни е необходимо.
-френска преса за кафе, буркан или канa
-тензух или филтър за кафе
-друг буркан или стъклен съд
-цели зърна кафе
-кафемелачка
-вода
Средноизпечено кафе е най-добрият избор. Не трябва да е инстантно кафе (нес кафе).
Следва меленето на кафето. Най-хубаво е да смелите кафето, точно преди да започнете да го варите.
Въпрос на вкус е колко кафе да сложите в една доза. Някои предпочитат по-наситено кафе, други не толкова. Грамажът на кафето зависи от личните предпочитания.
Сложете кафето в буркана (френската преса или каната), налейте вода (на стайна температура или студена).
Разбъркайте добре с дълга лъжица, така че да не остане никакво кафе, което да не се е овлажнило. Покрийте и сварете кафето. Ако използвате френска преса, можете да направите всичко в нея. След като е сварено кафето, го покрийте с нещо (капак, ако е в буркан, или фолио) и го оставете за 24 часа.
Снимка: Wikipedia. Френска преса
Ако използвате френска преса, то следващата стъпка е ясна – пресирайте кафето. Ако нямате у дома такъв уред, прецедете кафето, за да няма утайка в него. Използвайте филтър за кафе или тензух.
Накрая остана последната стъпка и най-важна – насладете се на кафето. Сложете кубчета лед в чаша и ги залейте с кафето. Добавете течна сметана и захар. Това айс-кафе ще е много по-добро от всяко, което сте пили.