Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как се прави перфектното айс-кафе?

по статията работи: | 13 юли 2014 Прочитания: 6645
Иска се търпение, но си заслужава
Как се прави перфектното айс-кафе?
Източник: Wikimedia Commons

Ледено кафе в тези супер големи жеги е равно на блаженство.

 

Когато стане дума за ледено кефе, обикновено се сещаме за добре познатото фрапе. То се приготвя, както всички знаем, с нес кафе.

 

Но ние ще ви предложим няколко стъпки, с които да стигнете до прекрасно, варено, ледено кафе, но с еспресо.

 

Ето какво точно ни трябва, за да си направим тази лятна кафе-глезотийка.

 

Преди да започнем с приготовленията, да видим какво ни е необходимо.

 

-френска преса за кафе, буркан или канa

 

-тензух или филтър за кафе

 

-друг буркан или стъклен съд

 

-цели зърна кафе

 

-кафемелачка

 

-вода 

 

Средноизпечено кафе е най-добрият избор. Не трябва да е инстантно кафе (нес кафе).

 

Следва меленето на кафето. Най-хубаво е да смелите кафето, точно преди да започнете да го варите.

 

Въпрос на вкус е колко кафе да сложите в една доза. Някои предпочитат по-наситено кафе, други не толкова. Грамажът на кафето зависи от личните предпочитания.

 

Сложете кафето в буркана (френската преса или каната), налейте вода (на стайна температура или студена).

 

 

Разбъркайте добре с дълга лъжица, така че да не остане никакво кафе, което да не се е овлажнило. Покрийте и сварете кафето. Ако използвате френска преса, можете да направите всичко в нея. След като е сварено кафето, го покрийте с нещо (капак, ако е в буркан, или фолио) и го оставете за 24 часа.

 

Снимка: Wikipedia. Френска преса

 

Ако използвате френска преса, то следващата стъпка е ясна – пресирайте кафето. Ако нямате у дома такъв уред, прецедете кафето, за да няма утайка в него. Използвайте филтър за кафе или тензух.

 

Накрая остана последната стъпка и най-важна – насладете се на кафето. Сложете кубчета лед в чаша и ги залейте с кафето. Добавете течна сметана и захар. Това айс-кафе ще е много по-добро от всяко, което сте пили.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 181 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...