Сигурни сме, че всички сте чуали за тези курабийки.
Онези странни неща, които дават заедно със сметката в китайските ресторанти - виждали сме го по филмите, нали?
Всъщност тези курабийки, които се наричат fortune cookies - курабийки на бъдещето, предсказващи бъдещето или съдбоносни курабийки, са истинска традиция в Китай.
Отдават им много голямо значение и всъщност вярват на предсказанията, които показват курабийките.
Можем да сравним тези курабийки с нашата баница с късмети или особено популярните напоследък късметчета, които дават с кафето.
Но истината е, че сервирането на късметче в курабийки всъщност е много оригинално.
Такива може да приготвите за ваши скъпи гости с лични послания.
Ние с изненада открихме, че всъщност се правят доста лесно. Самото им оформяне е малко пипкаво, но ако ще направите само няколко, а не стотици, няма да отнеме толкова време.
Ето ги нужните продукти:
- 3 белтъка
- 3/4 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. масло (разтопено)
- 1/4 ч.л. ванилия
- 1/4 ч.л. бадемова есенция (по желание)
- 3 с.л. вода
- 1 ч.ч. брашно
Съветваме ви първият път, когато ще правите курабийките, да опитате с по-малка доза - например намалете на половина количеството продукти.
Първо разбийте с миксер белтъците със захарта, докато станат на пяна. После добавете разтопеното масло, водата, ваниловата и бадемовата есенция и продължете разбиването до еднородна смес.
Добавете брашното и отново включете миксера. Бъркайте, докато брашното "изчезне". Тестото е готово!
Сега следва малко по-сложната част. Знаете, че курабийките всъщност са доста хрупкави, но непосредствено след изпичането им те са меки. Точно тогава трябва да се оформят - в противен случай нищо няма да стане.
Затова трябва да печете много малко количество, за да имате време да ги оформяте. Под много малко количество имаме предвид не повече от 2-3 курабийки.
След като сте готови с тестото, вземете тавичка, на която има силиконова подложка или хартия с печене. За да оформите бисквитка, сложете една лъжица от тестото и разстелете във форма на тънък кръг - диаметър 5-6 см. Направете 2 или 3 такива. Сложете в загрята на 190 С фурна и печете между 7 и 12 минути. Извадете ги, когато крайчетата им започнат да стават кафяви.
Преди това, разбира се, трябва да сте си направили късметчетата. В този дух припомнете си как се прави яйце с послание, тъй като Великден съвсем наближава.
Когато извадите от фурната курабийките, сложете по едно късметче в средата на всяка и с шпатула или ръка ги затворете. Можете да вземете бисквитката в ръка, да сложите късметчето по средата, да затворите и леко да притиснете.
После ви трябва обикновена чаша. На нейния ръб трябва да притиснете всяка курабийки, за да придобие желаната форма. След това ги сложете във формичка за мъфини - така няма да се отворят и ще запазят формата си!
На другия ден са готови за ядене - хрупкави, вкусни и ароматни. Опитайте ги!
Ето и колко лесно се правят нагледно показано.