Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как се приготвя ориз басмати

по статията работи: | 27 януари 2014 Прочитания: 71641 3
И към какви ястия да го поднесете
Как се приготвя ориз басмати
Източник: Thinkstock / Guliver

Ориз басмати е сред онези хранителни продукти, които правят големите промени в готвенето.

 

Усещаш колко по-различен от обикновения бял ориз е още докато го вариш.

 

Разнася се много приятен, специфичен аромат, към който лесно можеш да се пристрастиш.

 

Особено ако си любител на всеобятната азиатска кухня, на чиято територия басмати се превръща в страхотни ястия.

 

 

Специфичният аромат на басмати се дължи на съединението 2-ацетил-1-пиролин и напомня миризмата на растението Pandanus amaryllifolius.


Всъщност и самото му наименование в превод от хинди означава точно това - ароматен.

 

Подобен аромат имат белия хляб, жасминовия ориз, подправката пандан.

 

Оризът е предпочитан и обичан от кулинари в цял свят заради пухкавостта си. Всъщност няма да сбъркам, ако кажа, че този сорт ориз е най-добрият. Може да се прилага практически във всяка рецепта, в която участва ориз.

 

Особено благодатни за него са ястията с месо и сос – комбинацията между снежно белия басмати и топлата, плътна течност е просто божествена.

 

Ако все още не сте се възползвали от кулинарните измерения на този сорт, крайно време е да го направите. Ще се влюбите и ще си мечтаете цената му да бе малко по-ниска. Но какво да се прави, хубавите продукти са по-скъпи.

 

Веднъж сдобили се с ориза, трябва да знаете, че има няколко тънкости при сваряването му.

 

Как се вари ориз басмати?

 

Първо трябва да го изплакнете хубаво, докато водата стане чиста, например под течаща струя.

 

Обърнете внимание на опаковката, там трябва да е посочено количеството вода за варене, например 3 ч.ч. вода за 1 и ½ ч.ч. ориз.

 

Измитият ориз поставете в съда с вода. Включете котлона и изчакайте да кипне. Когато това се случи, намалете температурата (или изключете котлона) и похлупете. Оставете го така 15 минути.

 

Когато минутите са изтекли, преместете от печката и го оставете да си "почине" 5 минути, без да го отхлупвате и без да го разбърквате.

 

Накрая леко го разбъркайте с вилица с 1-2 движения.

 

Басмати можете да поднесете с една от следните рецепти:

 

Murgh Makhani – пиле по индийски (горещо препоръчвам да пробвате тази рецепта, приготвя се лесно и е невероятно вкусна!)

 

Пиле къри

 

Пиле в сладко-кисел сос

 

Месо на скара върху ориз

 

Телешко върху ориз

 

Алжирско ястие с карфиол

Рейтинг: 3.5 / 5 , 2 гласa
Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Женя
27.01.2014 | 15:42
Много полезна статия,ще я имам предвид ;)
2
Desislava Stoyanova
27.01.2014 | 15:16
много обичам ориззз ;)
1
Emnuella
27.01.2014 | 15:01
Супер,ще го приготвя,много обичам ориз:)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...