Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как шоколадът лекува рак и защо да не вярваме на новините

по статията работи: | 23 април 2014 Прочитания: 1160 5
Пътят от научната лаборатория до масмедиите
Как шоколадът лекува рак и защо да не вярваме на новините
Източник: Thinkstock / Guliver

Понеже си четем уроците и си пишем домашните доста съвестно, знаем, че горе-долу на всеки 10-тина дни в интернет новините излиза по едно гръмко заглавие, което ни навежда на мисълта, че ако си ядем редовно шоколада, може и никога да не ни се наложи да влезем в аптеката, да не говорим за болницата.


Ядем си го и още как! Проблемът с тези заглавия обаче е, че те почти никога не отговарят на съдържанието на изследванията, които са оригиналният повод за тяхното публикуване.


Както може би знаете, шоколадът се прави от какао. Какаото, от своя страна, съдържа разни антиоксиданти. По-точно - разни фенолни съединения. По-точно - разни флавоноиди. Още по-точно - разни флаваноли и още по-разни флавоноли. Последните пък могат да бъдат разни катехини и епикатехини, от една страна, и разни кверцетини, от друга.


Ето за тези неща обикновено се говори във въпросните изследвания. И тъй като провеждането на едно изпитване може да струва изключително много пари, обикновено времетраенето му се съкращава, като за сметка на това се увеличава дозата на тестваното вещество с ясното съзнание, че това допълнително ще отдалечи условията от тези в реалния живот. Много често моделът е животински, което ще рече, че единствените хора в лабораторията са учените, провеждащи експеримента.


В крайна сметка стават ясни резултатите от изследването, те се публикуват в научна статия, чието съдържание е скучно и изпълнено с неразгадаеми за мен и вас технически детайли. Заглавието му гласи нещо от сорта на "Кверцетин-3-арабинозид може да инхибира гастроинтестиналното отделяне на ацетилхолин при гризачите".


За целите на PR-а университетът или институцията изготвя прес съобщение, в който данните от изследването са преведени на що-годе нормален език, а заглавието вече гласи "Флавонолите в какаото подобряват симптомите на остра диария".


Оттам прес релийзът достига до международните медии, които пишат на научнопопулярна тематика и посланието му се свежда до "Ново изследване показва, че какаото облекчава стомашно-чревни разстройства".


Тук вече е ред на международните медии, които пишат всичко за всеки и там новината като нищо може да придобие следния облик "Тъмният шоколад лекува разстройство".


Седмица по-късно в България четем "Чудо! Учени доказаха магическия ефект от редовното похапване на шоколад!". Станка чете дописката надве-натри и с едната ръка бърза да разпрати сензационното откритие до десет приятелки, докато с другата нервно рови в чекмеджето, където се укрива магически шоколад.


През това време някъде в интернет прахта се въргаля едно изследване, което демонстрира, че стандартният процес на алкализиране на какаото (това, което го прави по-лесноразтворимои смекчава вкуса му за целите на сладкарската промишленост) намалява съдържанието на кверцетин в какаото с 86%, на епикатехини с 67% и като цяло значително го лишава от противоокислителни свойства1.


Нещо повече, редовната консумацията на шоколад (особено такъв с ниско съдържание на полифеноли, какъвто е повечето шоколад) може да доведе до покачване на теглото2, в което няма нищо изненадващо, но е притеснително в дългосрочен план, когато прекомерното напълняване се превръща в рисков фактор за заболяването от диабет3, високо кръвно4 и други здравословни проблеми.


Ето защо е важно да знаем и помним две неща:


1. Това, за което четем в медиите, че е "доказано" от някакви учени, често е преувеличено до степен на откровена лъжа.


2. Шоколадът е сладко изкушение, за което има място в менюто на всеки един от нас, но консумацията му не трябва да е плод на надеждата, че ще се се сдобием със суперсили или ще се излекуваме от болести, и не бива да води до натрупване на излишно тегло. Защото, ако има нещо, което се знае от науката с много голяма сигурност, то е, че излишните телесни мазнини са причинител или съучастник в причиняването на куп гадни и смъртоносни болести.

 

 


Източници:

1. Andres-Lacueva C et al. Flavanol and flavonol contents of cocoa powder products: influence of the manufacturing process. J Agric Food Chem. 2008 May 14;56(9):3111-7. doi: 10.1021/jf0728754. Epub 2008 Apr 16.


2. Farhat, Grace, et al. "Dark chocolate low in polyphenols increases BMI in normal weight and overweight adults (121.3)." The FASEB Journal 28.1 Supplement (2014): 121-3.


3. Ford ES et al. Weight change and diabetes incidence: findings from a national cohort of US adults. Am J Epidemiol.1997 Aug 1;146(3):214-22.


4. Stevens, J., et al. "Associations between weight gain and incident hypertension in a bi-ethnic cohort: the Atherosclerosis Risk in Communities Study." International Journal of Obesity & Related Metabolic Disorders 26.1 (2002).

Рейтинг: 4 / 5 , 244 гласa
Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Маргото
23.04.2014 | 17:39
Отговор на коментар #2 от Ralica Hristova:
Така е,всякакви реклами праявт.
4
Маргото
23.04.2014 | 17:38
Много честичко хапвам шоколад.
3
ана
23.04.2014 | 16:39
Добре, че рядко ми се яде шоколад - не вярвам, че е полезен.
2
Ralica Hristova
23.04.2014 | 16:12
естествено че обичат да се правят такива заключения, подобни неща продават доста :)
1
ruslana
23.04.2014 | 16:02
всъщност полезния шоколад не се намира така лесно, това което купуваме от магазините е всичко друго, но не и полезен шоколад със суперсили :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...