Посрещането на гости е нещо, от което много домакини се притесняват. И има защо. Никак не е лесна задача да се посрещат гости, особено ако са повече и разнородни.
Както всички много добре знаем – всеки човек има различни предпочитания за различните ястия, свикнал е да хапва определена гозба по определен начин и всичко различно просто не му допада. Е, това не означава, че не сме го приготвили добре, просто са ни се паднали малко по-претенциозни гости, но ние и такива си ги обичаме :)
Е, при всяко положение, преди да започнем с готвенето, подробно обмисляме менюто. Затова ви попитахме в последната ни анкета Какво готвите, когато имате гости. Искахме да видим как процедирате и заедно да споделим опит.
На първо място, отговорилите в анкетата, са посочили - програмата да е пълна - салата, предястие, основно, мезета, ядки и десерт 43 %. Такива сме си българите – колкото повече хапване, толкова сме по-доволни.
булфото
На 2ро и 3то място сте поставили, съответно с 19 и 18% - Изпитани рецепти. Няма опасност да се сбърка с пържоли и картофи на фурна? И Обичам да експериментирам и винаги приготвям различни неща. Понякога се получават, друг път - не чак толкова. Но риск печели, риск губи :) УРА от нас за тези последните, експериментаторите, които са готови на всичко, за да разнообразят масата.
12% oт участвалите в анкетата са посочили следният отговор - Задължително предварително се интересувам и проучвам вкусовите предпочитания на гостите си и се съобразявам с това. И в това си има своята логика, разбира се. Ако искаме успех, то не трябва да си позволяваме да предлагаме салата с риба и основно със свинско месо на вегетарианец, неуместно е някакси :)
И 5% от вас са предпочели да поднесат домашна питка с шарена сол и мед на гостите си. Да, малко е остаряло като обичай, но поздравления за тези от вас, които го спазват. Традициите са за това, за да се спазват.
sxc.hu
И сега дойде време да си зададем следващият въпрос (след като изпратихме коледните и новогодишни празници) - Какво от празничната трапеза ще ви липсва най-много?